Kristianstad
Parkeringen var fullpackad när spadtaget skulle tas för Kristianstads framtid och nya den gallerian. Många människor kom för att ta del av denna historiska händelse och tilltugg och dricka fanns till hela skaran. Bengt och Ola från Kristianstad storband inledde och presenterade konferenciern Jesper Aspegren med Jesus Christ superstars ledmelodi. Jesper sa att han aldrig hade blivit presenterad med en sådan melodi förut, men att det kanske inte var sista gången det hände.
Konferencier Jesper Aspegren.Det första spadtaget.Mycket folk hade samlats för händelsen.Detta är begynnelsen på något nytt i Kristianstads historia, berättar Jesper Aspegren. Kristianstad är en stad man oftast återkommer till, en mötesplats för människor. Från att Domus har varit mötesplatsen i så många år ändras det nu; fortfarande på samma plats men en annan design. När industrisamhället
byggdes upp föll konsumtionsamhället. Nu är det dags att åter igen få tillbaka konsumtionssamhället.
Efter Jesper hälsat kommunalrådet Pierre Månsson välkommen upp på scenen inleder Pierre med att berätta lite om Kristianstads historia. Kristianstad är en handelsstad med långa anor.
Gågatorna är unika och erbjuder shopping och restauranger. Många butiker i Kristianstad finns inte på många andra ställen. Det är därför gallerian blir där den blir, i anslutning till de redan så
populära gågatorna.
Bygget kommer kosta ungefär en miljard kronor och PEAB ligger bakom förändringarna i staden. Sten & Ström Sverige AB har gjort planeringen till hela projektet och utvecklingsdirektör Erik
Lenhammar berättar  om hur det startade.
År 2006 träffades Kristianstad kommun och Sten & Ström för första gången för att diskutera gallerian, men det var inte förrän 2008 som ett avtal skrevs. Samma år påbörjades också projektet. Det har inte varit raka vägen fram till ett beslut många faktorer såsom finanskris, ägarbyten och olika politikers åsikter har spelat in. Men nu kan man säga att det är stimulerande att kunna starta ett sådant här projekt.
Hela bygget ska stå på pålar. Parkeringsgarage- delen ska stå klar september 2013 och den första etappen kommer innebära mycket bök och stök för staden. Handlare och kunder måste uppmärksammas extra mycket under bygget så allt kan fungera så harmoniskt som möjligt.
Mats Paulsson, grundare för PEAB säger att det är en satsning för hela Skåne och eftersom motorvägen till Malmö fungerar så bra känns det helrätt.
Det är ganska ovanligt att projekt i den här storleken byggs inne i en stad men eftersom Kristianstad är en befintlig handelsplats gynnar det om man jämför med köpcentrum som ligger ute på landet. Kristianstad galleria kommer utveckla cityhandeln och framtiden ser ljus ut för staden.
Mats Paulsson säger att det är viktigt att kristianstadborna förstår att det är en byggarbetsplats i kristianstad ett tag framöver och om det är några frågor är det bäst att vända sig direkt till
kommunen.
Erik Lenhammar avslutar med att det kommer vara värt att vänta på och
gratulerar Kristianstad och grannkommunerna till Kristianstads nya galleria.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelTips i höstträdgården
Nästa artikelKläder för alla väder