Mustafa, Mohammed och Johanna.Så här bakar man naanbröd i en speciell ugn.Mohammed Jahangir Alam som ursprungligen kommer från Calcutta i Indien, fick fly sitt hemland pga politiska problem i Bangladesh. För nio år sedan kom han till Sverige och Stockholm där han började sitt nya liv. Efter att ha arbetat som kock i hemlandet började han arbeta på andra Indiska restauranger i huvudstaden och för ett tag sedan började han se sig om efter något eget eftersom han kände att han trivs i Sverige. Det är ett bra och fritt land att bo i. Han kollade av marknaden lite och tänkte att ”om jag öppnar en Indisk restaurang i Blekinge så måste den ju gå bra eftersom det inte finns någon i hela länet”. En passande ledig lokal hittade han i Ronneby och den 19 mars slog han upp portarna till sin Indiska Restaurang Taj Mahal. Till sin hjälp har han sin vän och landsman Mustafa i köket, och så har han också anställt två svenska tjejer som ska servera. Det blir hårt arbete fram över för öppettiderna sträcker sig till sju dagar i veckan. Så även om Mustafa tycker det är lite trist att inte ha någon familj för tillfället så är det nog ganska bra just nu då han kommer att ge all sin tid i det egna företaget.

Restaurangen erbjuder en gedigen meny med totalt 92 st. rätter inkl. förrätter, specialrätter, huvudrätter mm. till avslutande efterrätter. Maten tillagas med kärlek och av färska produkter och allt är såklart hemlagat. De bakar även själva sitt speciella Naanbröd till rätterna. Jag blir nyfiken och frågar Mohammed vilken som är hans absoluta favorit och svaret är utan tvekan Sislar-rätterna. Där man blir serverad tomat-gurka-citron-paprika och andra grönsaker tillsammans med lamm, biff eller kyckling på en varm metallplatta och vid sidan om får man en mild Tikka sås. Det är absolut bäst och godast tycker han. Sen finns det tex mix sislar där man blandar lamm, biff och kyckling på samma platta. En typisk Indisk efterrätt är Kulfi som består av Glass med kokos, russin, kardemumma och saffran. Till maten är det vanligast att man dricker vatten i Indien men även Glasslassi som är juice på färsk mango mixat med vaniljglass till en shake. Givetvis kan man även dricka öl till maten, det finns fler olika Indiska sorter men de vanligaste är Bangla och Kobra.

Maten är spännande och kryddig och jag blir hungrig av att bara lyssna på Mohammed när han inspirerat berättar för mig om alla goda rätter de har att erbjuda och jag ser fram emot en helkväll med sambon i Blekinges nya och enda Indiska restaurang.

Infobladet önskar Taj Mahal och dess ägare Lycka till.

Text & bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelSA Bil och Däck
Nästa artikelVälkommen till Bella Foot och Perfectum Skönhetsvård