valje-rokeri-1

Valje Rökeri kör på den traditionella stilen och gör allt för hand. Här är man medveten om att det tar tid att få fram bra kvalité och de försöker även anpassa sig på bästa sätt till kundens önskemål. Sortimentet innehåller allt från lax och ål till sill och räkor, makrill och annan färsk fisk. De har även 15 olika inläggningar av sill.

Valje rökeri har funnits i 25 år och Sören Köppe har ägt det i fem år. Det jobbar sju fast anställda och två timanställda och till julen är det många beställningar och extra mycket att göra. Nu vid jul stod de bland annat på Julmarknaden vid slottslängorna i Sölvesborg och på Yllans julmässa i Kristianstad. De fick bra respons både i Sölvesborg och i Kristianstad. Deras lax är av finaste kvalité och till jul görs det hundratals beställningar av företag. Det är nämligen inte alls en dålig idé att ge bort en fisk i julklapp. Trots att ålen inte kan konkurrera med laxen och inte är lika populär som förr så inhandlas det ganska mycket inkokt ål under storhelgerna, då mest av äldre.

Levande fisk hämtas tre gånger i veckan från Danmark av deras egna lastbilar och transporteras sedan till rökeriet. Där behandlas fisken på traditionellt vis och utan besprutning. Man har hela tiden koll på klockan då varorna är inne i ugnarna, just för att kvalitén och smaken ska bli så bra som möjligt. Fisken säljs sedan i den egna butik samt andra närbutiker och i flera Ica butiker. I det egna köket i lokalen bredvid tillagas såser och röror, som bland annat, romsås, gravlaxsås och citronsås. För att få fram den så kallat ”perfekta” såsen lyssnar man på kundernas önskemål och provsmakar sig fram till resultatet.

I år fick Valje rökeri en utmärkelse av DGL – Den Goda Lutfisken AB Carlshamn. Den bekräftar att de följer WWF:s rekommendationer om hur man fångar fisk med godkända redskap och i vatten där det finns hållbara bestånd. Nu runt jul bildas det långa köer utanför butiken och medan folk väntar på att få handla finns där sill och glögg att tillgodose sig med under tiden.

Valje rökeri önskar dig varmt välkommen, Måndag till Fredag 10-17 och Lördag 10-13.

valje-rokeri-2

Text och bild
Belle Karlsson och Veronika Brink

Föregående artikelFull galopp på Ridskolan
Nästa artikelStudiecentrum på väg in i nya lokaler