Hässleholm
Stadsbyggnadskontoret och tillväxt-avdelningen i Hässleholms kommun har sedan 2012 arbetat för att öka hundvänligheten i Hässleholms centrala delar. Hässleholm är en av Sveriges absolut hundtätaste kommuner. Man beräknar att det finns en hund i vart fjärde hushåll och i tätorten finns cirka 1 600 hundar.  Målet med projektet är att bli Sveriges bästa hundkommun.

Camilla Ehrenflod är stadsbyggnadschef i Hässleholm och hon har en förhoppning om att projektet ska stå klart under våren och sommaren 2014. Då vill man att det ska finnas en hundpark, hundrastgård och flera olika hundslingor. Sen vill man fortsätta att bygga ut på sikt, men detta önskar man ska vara klart i första etappen. På hundslingorna, som i grunden ska vara mellan 2-3 km långa, ska det endast vara 200 meter mellan latrin-behållarna, och man hoppas kunna bygga på slingorna för att man enkelt ska kunna variera längden på sin hundpromenad.

På Stattenaområdet har man skissat på en inhägnad park. Denna park ska delas in i tre stycken hägn, där man planerar att placera ut dryckesfontäner för både fyr- och tvåbenta.  Bland hundägarna finns förhoppningar att projektet även ska flytta utanför tätorten, ut i kringorterna. Flera föreningar och hundentreprenörer har varit med sedan projektet startade för att delge projektledningen sina erfarenheter och idéer.  Att projektet kommer att bli en succé råder det inga tvivel om.

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelAktiva Tassar – Allt för hund & katt Hässleholm
Nästa artikelAktion mot ungdomsarbetslöshet