Karlshamn

I år är många evenemang inställda på grund av Covid 19. Därför är det extra roligt att Alice Åkerblom och Sven Melander i Svängsta anordnat en spelning med Janne Schaffer och utställning med internationella konstnären Kjell Engman. Utställningen Swedish summer med glaskonst handlar om att livet startar och att livet flyger iväg. Det är mång

Janne Schaffer med Kjell Engmans matta med paraplyer i bakgrunden

a paraplyer och Kosta Boda konstnären tycker att det är fascinerande att man kan använda paraplyer på olika sätt, både till sol och regn. Man kan även bära saker i dem. Namnet Swedish

summer kommer ifrån att antingen är det varmt eller så regnar det och då behövs antingen parasoll eller paraply. Med badhytterna vill Kjell Engman skapa en nyfikenhet med att man ska kunna öppna och stänga dörrar. Man ska kunna skapa en bild av en diskussion och det ska finnas kroppsrörelser i berättelserna. Betraktaren ska själv kunna se vad det föreställer.

En gång var det ett barn som sade till Kjell Engman ”Så är det inte alls” och drog med honom för att berätta vad hon såg. Det uppskattade Kjell. Kjell Engman arbetar i olika material såsom glas, sten och metall. Han gillar att arbeta med glas för att det är ett magiskt material som kräver ljus för att få liv. Glas har många dimensioner, ingen fast form och är genomskinligt. Det är skört med ändå starkt. Kjell Engmans favoriter på utställningen är baddamerna för att han är fascinerad över stora kvinnors smidighet.

Upplyst glaskonst med paraplye

Det var Alice Åkerblom, ägare av BM Designcenter som berättade för Kjell Engman om mattillverkning på ett företag i Svängsta. Kjell gillade deras positiva inställning om att allting går det kan bara ta lite tid. Färgen på paraplyerna ville Kjell Engman skulle vara lysande röda och då togs det fram exempel på exakt så som Kjell hade tänkt vilket öppnade upp för ett samarbete.
Janne Schaffer hade en konsert i utställningslokalen där han i samband med sitt 50-års jubileum spelade låtar från bland annat ABBA och Ted Gärdestad och berättade historier. I bakgrunden syntes Kjell Engmans matta med paraplyer som han skapat i samarbete med ett lokalt företag i Svängsta. Kjell Engmans glasutställning går att beskåda i Svängsta till och med 6 september.


Text & Foto: Veronica Palmgren

Föregående artikelIntressant föreläsning om självförsvar
Nästa artikelMitt barndomshem på Bruksgatan 19 i Bromölla