Bromölla

Thomas och Catarina Johansson, Ann Christine Mattsson, Per Erik Öhrn provsitter soffan i arbetarbostaden


Sen den 13 juni har Ivetofta Hembygdsförening genomfört 10 guidade visningar om ett arbetarhem samt Leos lanthandel på Bruksgatan i Bromölla. En av guidningar blev en trevlig guidning som jag själv tillsammans med svärfar genomförde den 15 augusti.
Ann-Christin Mattsson från Olofström med dotter Catarina besökte sitt barndomshem på Bruksgatan 19 där vi idag hittar Leos Lanthandel. Ann Christin lämnade barndomshemmet 1964. ”Mina föräldrar var gjutaren Edvin Dahlman och Bromöllaflickan Hanna. Min mor fick hyra brukshuset mellan 1943 – 1983”, berättar Ann-Christin. Familjen var den sista som använde huset som familjebostad. Ann-Christin berättade att trädgården såg annorlunda ut bakom huset nu och att det var mycket mysigare förr.

Även Jan-Åke Brandt blev mäkta imponerad av Lanthandeln

Ann-Christin gick och drömde om forna tider, då här fanns grisar, höns och kaniner men vi odlade potatis också. Där borta fanns utedasset och vattnet hämtades ur någon av brunnarna och pekade var det var. Direkt när vi kommer in i huset som idag är lanthandelsmuseum, säger Ann-Christins dotter Catarina, i den här hörnan här hade vi en frys full med glass och ler gladeligen. Sen backar vi tillbaka ca 100 år och kikar runt i lanthandeln. Catarina lyckades se en Havanna cigarr, och kommer då ihåg att morfar Edvin brukade röka en Bellman. Herregud vad många minnen som kommer upp, när man är här igen, säger Ann-Christin. Jag kommer ihåg en sjöman som bodde i ett Brukshus på Tunnbygatan som hette Anton, han kom ofta till oss med rökt fisk.

Därefter går vi bort till Arbetarbostaden som också är ett museum på Bruksgatan 15. Bostaden är möblerad som det kunde se ut på 1920–1930 talet med bland annat en vedspis i köket. Bostaden visar verkligen hur de levde förr. Husen kallades också för båtmanshusen och var rödmålade. Givetvis måste alla provsitta soffan och drömma tillbaka och känna historiens vingslag. Avslutningsvis tackar sällskapet för en trevlig visning och det var kul att komma i närheten av den gamla goda tiden. Nästan samma ord skrevs in i gästboken.


Text & Foto: Peter Lenartsson

Föregående artikelSvängsta bjuder på kultur
Nästa artikelEn förening med kreativitet i både analoga och digitala bilder