Bromölla
Självskyddsakademin IKMF Krav Maga i Bromölla hade föreläsningen ”Att skydda sig emot och förebygga våld” som handlade om klubben där man kan lära sig olika tekniker och tips på hur man som utsatt kan agera i olika situationer. Det började med att det visades en film med Rocky. Jesper Thelander som höll i föreläsningen tillsammans med Pierre Pyykkö säger ”Det är inte bra för våra ungdomar att titta på sådant här”. Jesper syftar på att i filmvåldet finns en liten eller ingen verklighetsförankring och med ett slag i verkliga livet kan man bli helt utknockad. Som filmregissör vill man visa det som roar publiken och det är ofta korrigerade spektakulära scener där snurrande sparkar är säljande. I sportsvåld är det relativt liten risk för skada eftersom man har regler, det finns en jämlikhet och överenskommelse mellan deltagarna och man förbereder sig och är beredd. Vid gatuvåld vet man inte vad man kan möta. ”Man måste ha klart för sig att gatuvåld och sportsvåld inte är samma sak” säger Jesper. I gatuvåld saknas regler, risk för att skadas är stor och man påverkas mycket mentalt. ”Självförsvarsträning hos självskyddsakademin baseras på erfarenhet och forskning säger Jesper Thelander. För att kunna försvara sig själv behöver man inte ha enorm fysik, men det underlättar. Men man ska inte ge sig in i situationer som man inte klarar av.
Man ska ha awareness, det vill säga vara uppmärksam och inte tänka gott om alla. Självsvarsakademin lär ut självförsvar som innehåller bland annat säkerhetstänkande, konflikthantering, hur man ska agera i olika situationer, scenarioträning, taktik och hur kroppen påverkas. När man blir rädd eller attackerad får man tunnelseende. Det bästa är att först övermanna attackeraren och sedan för att bryta tunnelseendet skanna av området runt om motståndaren. Ooda loopen beskriver beslutsprocessen under ett angrepp/fight.
Som försvarare ska man så tidigt som möjligt tvinga angriparen till nytt beslut för det gör att man återskapar beslutsprocessen. Att kunna ett fåtal tekniker bra och att träna dessa under stress gör att man går på autopilot och bryter loopen. Klubben anordnar även kvinnoseminarium som är mycket populära. Där får man lära sig om teknik, psykologi och hur man ska agera. Kursen är för alla kvinnor som vill lära sig självförsvar, men man måste vara minst 15 år.
En i publiken under föreläsningen säger ”Jag har gått den två gånger, och tänker gå en gång till”. I kvinnoseminariet är det vanligt med frysningseffekten där man blir paralyserad och rädd. När en tidigare elev blev överfallen trodde hon inte att hennes kunskaper skulle komma automatiskt men det gjorde det. Hon blev inte paralyserad såsom hon blev i början av träningen. Man ska vårda vad man sätter i muskelminnet. Där kan man lagra olika motoriska rörelser såsom cykling, simning och olika tekniker i självförsvar. Men Jesper säger också att ”Du blir inte bra utav att lyssna på någon, du måste träna”. Så för att muskelminnet ska komma ihåg behövs det upprepning tills det sitter. 60 tekniker kan man spara i huvudet för att det ska vara färskt berättar Jesper. Självskyddsakademin IKMF Krav Magas slogan är ”Vi sparkar inte högre än vi behöver” och det är just det som det handlar om, självförsvar!
Text & Foto: Veronica Palmgren
Föregående artikelEngagerade deltagare i Swimrun for kids
Nästa artikelSvängsta bjuder på kultur