När sensommaren börjar ta vid är det dags att ge sig ut i skogarna och gotta sig i vad naturen har att erbjuda. Under senaste tiden har det dessutom varit mycket regn vilket gör att svamparna frodas i sin naturbädd. INFO-Bladet guidar dig rätt bland alla ätligheter och oätligheter som kan hålla sig gömda i skogen.

Inför svampplockning är det alltid bra att förbereda sig genom att läsa i svampböcker och lära sig känna igen vilka sorter man kan stöta på. Sedan är det bara att ta en korg, bekväma skor och oömma kläder och bege sig ut!

Kantareller lyser oftast som små guldklimpar i skogen och är väldigt lätta att känna igen på sin brandgula färg. På grund av dess utmärkande färg är den svår att förväxla med någon oätlig svampsort och är därför en perfekt matsvamp att leta efter. Soppar är också ett bra alternativ vid svampplockning. Denna svampsorts främsta kännetecken är dess rör på undersidan av hatten. Det finns däremot också oätliga sorter av soppar i naturen. Dessa känns igen genom att vara rödaktiga och slemmiga, något som inte alls ser särskilt aptitligt ut. Ett tips är att plocka svampen och titta undertill på rören. Ser det rött ut är det troligtvis oätligt och bör undvikas, annars är det fritt fram att plocka och njuta.

Efter du gjort alla svampfynd är det säkrast att skölja av svampen för att ta bort eventuella jordbakterier som kan ha följt med. Sedan kan man välja på att torka svampen eller att förvälla den genom att steka i stekpanna utan smör. Svamp ger ifrån sig väldigt mycket vätska och kan därför förvällas i kastull genom att kokas på svag värme i sin egen vätska. Rör om då och då och sedan är det klart för förvaring.

INFO-Bladet önskar alla svampentusiaster ett stort lycka till med svampplockningen!

Text: Lotta Bjärlestam
Bild: Privat

Föregående artikelSkoda Octavia Combi– höstens storsäljare?
Nästa artikelPotatis – en livsviktig knöl