Höstens skörd är i full gång och alla tar vara på vad som finns att handla på skördefester och marknader. En av folkets mest älskade knölar som finns att hitta under skördetiden är potatisen. Namnet potatis kommer från engelskans ´´potatoes´´ som tagit det från spanskans ´´patata´´.

Potatisen som livsmedel
Potatis, en av världens viktigaste stapelfödor, har odlats i Sydamerika sedan år 8000 f.Kr. Den ´´upptäcktes´´ i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiminez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.
Potatisen blev inte populär förrän först på 1800-talet då kunskapen om dess användning vid beredning av brännvin blev allmänt känd. Redan 1748 hade Eva De la Gardie redogjort för hur detta går till. Brännvinsbränningen förbrukade stora mängder spannmål. Hon visade också att potatis var en användbar bas till stärkelse och till och med puder. Bland annat därför invaldes hon som första kvinna i Kungliga Vetenskapsakademien.

Några vanliga potatissorter
Asterix
En potatis med rött skal. Den passar bra till kokning, bakpotatis, råstekning etc.

Bintje
Har något gulaktig färg, är normalt fast i konsistensen efter kokning. Bra att koka, steka, strimla, skiva och tärna.

Hertha
Potatis med ljusgul färg och fast konsistens. Passar bra till kokning, gratänger och sallader.

King Edward
Gulvit potatis med mjölig konsistens. Skalet kan ha rödaktiga fläckar. Särskilt lämplig till mos, pressad potatis, bakpotatis och ugnsrätter.

Mandelpotatis
Avlånga potatisar med kraftigt gul färg och mjölig konsistens (mandelpotatis från Norrland är fast i konsistensen). Bör kokas med skalet kvar eftersom den annars lätt kokar sönder.

Ukama
Är ljusgul i färgen och fast i konsistensen. Passar bra till rätter där potatisen ska skivas, tärnas eller strimlas.

 

Text: Veronika Brink
Bild: Privat

Föregående artikelSvampjakt i sensommaren
Nästa artikelVeteranmarknad i Degeberga