Sölvesborg
Det är enkelt att bli förälskad i den nya Skoda Octavia Combi. Med bara ett par månader på halsen är den här uppstickaren något att räkna med.

I Teknikens Värld möttes tidigare i år giganten Volvo V70 mot utmanaren Skoda Octiavia Combi i ett test där Skoda gick vinnande ur. Detta är något jag själv kan förstå när jag sätter mig och provkör. Generösa utrymmen, både för passagerare och i bagageutrymmet, vann mot Volvon i testet. Skoda Octavia Combi vågar utmana och tar hem vinsten.

Körkänsla
Det är lätt att bli postivit överraskad av hur enkelt bilen flyter på och hur följsamma växlarna är. Den känns säker att köra och startar automatiskt vid eventuella motorstopp. Rullar fram lätt utan några svårigheter och är alltid lika vaken och pigg i sitt sätt att köra. Det krävs bara enkla rattrörelser för att den ska reagera. Otroligt snabb styrrespons, den följer dig direkt.

Många funktioner som är till för att underlätta gör att det aldrig blir svårt att köra bilen. Allting är logiskt och anpassat för såväl vana som ovana förare. Manuell växellåda som glider lätt med precision vid växelbyte. Inget annat än fjäderlätt beröring behövs och den går problemfritt dit du vill att den ska gå. Lika lätt som a, b, c-1, 2, 3. Fast här finns det självklart 6 växlar.

Skodan ger dig utmärkt med möjlighet att se dig runtomkring och du har alltid lika bra uppsikt när du kör. Backsensorn hjälper till när det väl ska backas genom att det piper när något befinner sig bakom bilen. Allt för att göra föraren extra uppmärksam. Första intrycket är riktig körglädje och att den är tillförlitlig. En bra försmak. Skoda Octavia Combi lämnar efter sig en säker känsla som dröjer kvar långt efter att provkörningen är över.

Funktioner
Med businesspaketet Elegance får du bland annat funktionen ´´Lane assistant´´ som fungerar genom att en kamera läser av vägmarkeringarna och hjälper dig att behålla en bra placering på vägen. Det erbjuds smarta finesser i det flexibla lastutrymmet som blivit prisad i många test. Matkassar går att placera på krokar som fälls ut, det finns en vändbar bagagerumsmatta som möjliggör frakt av smutsiga saker och som enkelt går att torka av och ett lastutrymme där det går att gömma vad som nu önskas att gömmas.
Förarhjälpsystem och Automatic Parking Assistant parkerar dessutom automatiskt bilen åt dig – inga fler svåra parkeringsfickor!

Teknisk specifikation Skoda Octavia Combi 2,0 TDI CR
Dieseldriven turbomotor
150 hästkrafter
CO2 110 g/km
6 växlar vid manuell växellåda
Bränsleförbrukning: Stad 0,51 l, landsväg 0,37 l, blandad körning 0,42 l
Cirkapris: 218 100 kr
Tillägg kombi: 4 300 kr
Businesspaket Elegance: 17 900 kr

 

Text: Lotta Bjärlestam
Foto: Patrik Lundin

Föregående artikelVälkommen till Näsum
Nästa artikelSvampjakt i sensommaren