Vinslöv INFO-Bladet gjorde ett nedslag i brottarklubben BK Ores ”Borg” i Vinslöv. Gusten Johansson, ordförande, tillika en gammal brottare med passion för sporten, tog emot oss in i hemmaborgen i Vinslöv. Gusten berättar att verksamheten är blomstrande. Framförallt i flickorganisationen är man oerhört stora och de blev utsedda till Bästa tjejklubb på ungdoms-SM 2014. – Vid senaste inskrivningen hade vi 100 aktiva brottare i organisationen. Här pratar vi om idrottare som älskar sin sport. Seniorerna tränar fyra dagar i veckan, berättar Gusten. Det låter oerhört med en inskrivning på 100 aktiva brottare, i en liten by som Vinslöv, samt en relativ liten sport. Hur lyckas ni? – Man ska ju veta att Vinslöv tillsammans med Östra Göinge är brottningens mecka. Vi har en lång historia här. Jag är själv en gammal utövare av sporten och var aktiv brottare innan i BK Ore. Har man föräldrar som är intresserade så blir det naturligt att man låter sina barn prova sporten, förklarar Gusten. Hur fungerar det med ungdoms-tränare? Det är väl ändå inte vem som helst som kan bli brottningstränare? Det finns otroligt många regler, och man måste vara bra insatt i sporten. Hur fungerar rekryteringen? – Det är sant. En brottningstränare för ungdomar ställer nog högre krav, än tränare i andra sporter för ungdomar. Vi har duktiga elitbrottare som verkligen brinner för sporten, som också tar hand om våra ungdomar. Sedan är vi ju ett gäng gamla brottare som tar tag i barnens träningar, men det händer att vi saknar kompetens vissa år, och då får vi söka den utanför klubben. Hur fungerar seriebrottning? – Seriebrottning är viktigt för att marknadsföra klubbens och sporten, och vi försöker alltid att ha ett serielag för seriebrottning. Berätta något ni är duktiga på. – Brottning såklart! Vi har två duktiga elitbrottare i Thimmy Westerheim och Victor Karlsson, och ännu fler duktiga ungdomar som plockat medaljer på USM och UNM. Sedan är vi otroligt kända för våra tävlingar. Nyligen arrangerade vi SM i sporthallen i Vinslöv i början på maj. Det var ett arrangemang som sträckte sig över både lördagen och söndagen, och som lockade 400 åskådare per dag. I brottningskretsar får vi mycket lovord för vårt arrangörskap och det känns bra. Vi har en väldigt sammansvetsad organisation som värnar om våra ungdomar! Text & Bild: Christoffer Lundin Blåsorkestern under nationaldagsfirandet.

Vinslöv
Fredagen den 6 juni är det åter nationaldagsfirande i Sverige. I Vinslöv har man firat dagen med pompa och ståt sedan trettio år tillbaka. Förgrundsfigurerna hette då Signe Melin och Millan Hylander. INFO-Bladet tog kontakt med ansvarige i nationaldagskommittén Bertil
Jönsson, för att höra hur planerna inför årets firande går.

Hej Bertil! Hur ser planerna ut för årets nationaldagsfirande?
– Vi börjar kl. 13.00 med att Hemvärnets musikkår spelar på torget. Därefter avmarscherar fanvakten till Västergårda, där firandet börjar kl. 13.30. Där blir det ett traditionsenligt tal, och denna gången av Maria Ingvarsdotter, samt en betraktelse av Christer Frostensson. Utöver detta så blir det sång av PRO-kören och Hemvärnets Musikkår Kristianstad. Lions club kommer dela ut ledarstipendium, och så har vi uppvisning av GF-Balans. Därefter bjuder vi på gratis fika! berättar Bertil.
Vad händer om det blir dåligt väder?
– Under dessa 30-talet år vi gjort detta har vi endast behöva flytta inomhus en gång. Då har vi Vinslövs kyrka som backup.
Hur tänker man i planeringstadiet av ett nationaldagsfirande?
– Det är ju väldigt traditionellt. Fanborgen består ju av ideella föreningar samt hemvärnets musikkår. Talare varierar, men ska alltid vara en lokal prägel. Varje år samarbetar vi med olika föreningar i Vinslöv som gör uppvisningar. Vi har haft med i stort sett alla föreningar i Vinslöv genom åren.

Vi på INFO-Bladet önskar nationaldagskommittén i Vinslöv ett fortsatt lycka till och vi håller tummarna för ett bra väder!

Text: Christoffer Lundin
Foto: Christer Carlsson, Winslöfs Fotoklubb

Föregående artikelBK Ore är brottningens mecka
Nästa artikelMekonomen gör ditt billiv enklare