Gusten vid träningsdockorna i hemmaborgen.

Vinslöv
INFO-Bladet gjorde ett nedslag i brottarklubben BK Ores ”Borg” i Vinslöv. Gusten Johansson, ordförande, tillika en gammal brottare med passion för sporten, tog emot oss in i hemmaborgen i Vinslöv.
Gusten berättar att verksamheten är blomstrande. Framförallt i flickorganisationen är man oerhört stora och de blev utsedda till Bästa tjejklubb på ungdoms-SM 2014.
– Vid senaste inskrivningen hade vi 100 aktiva brottare i organisationen. Här pratar vi om idrottare som älskar sin sport. Seniorerna tränar fyra dagar i veckan, berättar Gusten.
Det låter oerhört med en inskrivning på 100 aktiva brottare, i en liten by som Vinslöv, samt en relativ liten sport. Hur lyckas ni?
– Man ska ju veta att Vinslöv tillsammans med Östra Göinge är brottningens mecka. Vi har en lång historia här. Jag är själv en gammal utövare av sporten och var aktiv brottare innan i BK Ore. Har man föräldrar som är intresserade så blir det naturligt att man låter sina barn prova sporten, förklarar Gusten.
Hur fungerar det med ungdomstränare? Det är väl ändå inte vem som helst som kan bli brottningstränare? Det finns otroligt många regler, och man måste vara bra insatt i sporten. Hur fungerar rekryteringen?
– Det är sant. En brottningstränare för ungdomar ställer nog högre krav, än tränare i andra sporter för ungdomar. Vi har duktiga elitbrottare som verkligen
brinner för sporten, som också tar hand om våra ungdomar. Sedan är vi ju ett gäng gamla brottare som tar tag i barnens träningar, men det händer att vi saknar kompetens vissa år, och då får vi söka den utanför klubben.
Hur fungerar seriebrottning?
– Seriebrottning är viktigt för att marknadsföra klubbens och sporten, och vi försöker alltid att ha ett serielag för seriebrottning.
Berätta något ni är duktiga på.
– Brottning såklart! Vi har två duktiga elitbrottare i Thimmy Westerheim och Victor Karlsson, och ännu fler duktiga ungdomar som plockat medaljer på USM och UNM. Sedan är vi otroligt kända för våra tävlingar. Nyligen arrangerade vi SM i sporthallen i Vinslöv i början på maj. Det var ett arrangemang som sträckte sig över både lördagen och söndagen, och som lockade 400 åskådare per dag. I brottningskretsar får vi mycket lovord för vårt arrangörskap och det känns bra. Vi har en väldigt sammansvetsad organisation som värnar om våra ungdomar!

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelLägg dina fötter vara i våra händer
Nästa artikelStorslaget nationaldagsfirande i Vinslöv