Grenljuset med 209 grenar står prydligt jämte hennes Guinnessdiplom. Eva hälsar alla nyfikna hjärtligt välkomna att prova ljusstöpning eller ta sig en titt i butiken.

Karlshamn
För de flesta personer är Eva Fohlin mest känd för sina ljus i form av snöbollar. Men att hon har ett Guinnessrekord i bakfickan är ingenting man får glömma att nämna.
Eva började sin hantverksresa i ett garage på Hantverkaregatan 1989. Där-efter fortsatte hon till det nedlagda bomullsspinneriet i Strömma. Sedan 1997 hittar man henne i Röda Ladan vid Kollevik. Här kan man prova på ljusstöpning tillsammans med vänner, arbetskamrater eller familjen. Att stöpa ljus är riktigt lugnande.
– Ljusstöpning är ingenting som man kan stressa fram. Det går inte snabbare ju snabbare man doppar utan vill man ha ett fint ljus så får man doppa och sedan snällt vänta till stearinet stelnat, förklarar Eva.
I gårdsbutiken kan man försvinna in i skenet av alla vackra ljus och andra fina skapelser i stearin. Här kan man även beskåda Evas Guinnessrekord, ett grenljus med 201 grenar.
– Det var en kund som frågade hur ljuset såg ut när alla vekarna var tända och jag svarade henne med att jag inte visste. Jag och min son skulle göra ett likadant grenljus och sedan skulle vi tända de1 gamla. När jag kom in i butiken morgonen efter så hade ljuset rasat, det kanske inte ville bli uppeldad, skrattar Eva.
Eva gjorde ett nytt ljus och det lyckades bli så stort som 209 grenar. Det har inte kommit med i Guinness rekordbok ännu men hon har planer på att göra ett större ljus till sitt nästa Guinnessrekord.
Eva välkomnar såväl enskilda personer och grupper till Röda Ladan i sommar. Det är en bra aktivitet när man har fått nog av soliga och lata dagar på stranden eller när regnet öser ner.
Hos Eva finns produkter för alla hög-tider och hon tar emot beställningar på ljus. Passa på att stöpa ett ljus eller två i sommar.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelKarlshamns egen världsmästare i Counter Strike
Nästa artikelMånadens bukett i Karlshamn