Från världens alla hörn kommer de för att träffas och sticka. Eller, ja, i alla fall från sex av världens länder kommer kvinnor för att umgås, sticka o passa på att fika lite.

Varje måndagskväll klockan halv sju träffas Karla från Tyskland, Samira från Kurdistan, Carmen från Rumänien, Rozie från Ungern, Belen från Filippinerna och Monika, Birgitta, Åsa och Margareta från Sverige i Röda Korsets lokaler i Kyrkhult.

När jag kommer in lyser flitens lampa och produktionen är i full gång. Stickade och virkade saker ligger redan färdiga på borden. För även om tjejerna nog är där mest för att prata och umgås så finns det ju ett syfte med träffarna, dvs att sticka, virka eller sy.

Den som dragit igång detta är Åsa Svensson. Hon tycker själv att det är väldigt kul att sticka och det har blivit en hel del, både vantar, mössor och strumpor till barnbarnen Adam och Lova.

Alla har sin egen stil när de gör sina strumpor, mössor och koftor. Vissa kunde inte sticka alls när de började, men det har de lärt sig, mer eller mindre.

Är man bättre på att sy än på att sticka kan man även göra detta. Birgitta Kindvall är en av dem som sytt filtar, trosor men även andra klädesplagg av begagnade kläder eller gardiner. Plaggen packas sen i paket och skickas till Röda Korsets katastrofförråd i Halmstad. Därifrån skickas det vidare ut i världen där hjälpen behövs.

När det snackats en stund är det dags för fikapaus. Någon upplyser mig om att när de svenska tjejerna bjuder blir det oftast en enkel kaka av något slag, men när det är någon av de utländska tjejerna som bjuder så bli det lite mer avancerat. Så förståeligt nog så blir det mest utländskt mat.

Sitter man hemma och önskar att man kunde sticka eller virka finns nu alltså möjligheten att lära sig. Vem som helst är välkommen att titta inom och prata bort en stund o samtidigt förkovra sig lite. Kan man redan sticka eller virka men bara vill ha lite sällskap är man givetvis också välkommen. Garn och stickor finns på plats men har man eget så tar man med detta. Åsa och resten av gänget hälsar alla välkomna!

Damerna på Röda Korset

Kläder som gjorts på träffarna

Samira stickar en kofta

Föregående artikelParkyra i Olofström
Nästa artikelORGANIQUE har flyttat till NY LOKAL och erbjuder nu även BEHANDLINGAR