Kristianstad
Lördagen den 31 augusti, en till synes vanlig lördag på gatorna i Kristianstad. Folk strosade runt bland butikerna och kaféerna i den värmande sensommarsolen. Men den lugna och lågmälda Västra storgatan fylldes strax av brummande motorcyklar med glädjespridande kvinnliga förare prydda i rosa.
Gatorna kantades av folk när de kom rullande i prydliga, rosa led, eskorterade av en engagerad polisman. Vad var då anledningen till detta rosa fluffiga men tuffa sällskap?
För 10 år sedan drabbades Katarina Erlvik, eller Tuttan som de flesta känner henne som, av bröstcancer. Hon har genom åren kämpat emot sjukdomen och vigt mycket av sin tid åt att hjälpa och stärka andra kvinnor att ta sig igenom samma sak som hon själv.

År 2012 föddes en tanke, en tanke om en insamling till bröstcancerfonden. Förutom att Tuttan överlag är en brud med fart i så kör hon även motorcykel och tillsammans med sina tjejer från mc-sällskapet Vägbulorna i Kristianstad njuter de av känslan av frihet som infinner sig när de i samlad trupp susar fram längs Skånes landskap på sina motorcyklar. Målet är inget-Vägen är allt.

Tuttan startade en grupp på Facebook där hon presenterade sin idé om en mc-kortege i bröstcancerfondens anda och plötsligt hade hon fått in mer än 120 deltagare, alla kvinnor med passion för motorcyklar och önskan att hjälpa sina medsystrar. Så från alla möjliga håll möttes man upp, tuffa brudar i lyxförpackning från Österlen, Malmö, Blekinge, alla med mål att samla in pengar till bröstcancerföreningen och det starkt omtyckta behandlingshemmet Lydiagården som tar emot drabbade för cancerrehabilitering.

Det var en fröjd för ögat och själen att se alla dessa engagerade människor med ett och samma mål, man sålde allt från grillad korv till kramar! I sina utstyrslar fyllde detta rosa hav av glädje först Västra storgatan i Kristianstad för att sedan bege sig mot Åhus. Under dagen lyckades man inte bara på ett fantastiskt bra sätt samla människor och motorcyklar utan man lyckades även skramla ihop drygt 28 ‘000 kronor till stöd för bröstcancerfonden och Lydiagården.
Tack till alla som bidrog till ett otroligt fint event för ett fint syfte!

 

Text & Bild: Linn Åström