Kristianstad
Projektet 400 Mötesplatser tar avstamp i Kristianstad kommuns 400-årsjubileum som kommer firas under 2014. Planen är att det under årets lopp ska finnas 400 olika mötesplatser, en mötesplats för varje år som Kristianstad funnits till.

Idén kommer från Landskrona där det anordnades ett liknande projekt inför stadens 600-årsjubileum.
– Jag tänkte att vi kunde ta grundkonceptet och göra något eget av det. Visionen är att vi ska ha mötesplatser och events som är aktiva under hela året. Vissa mötesplatser ska vara temporära medan andra förhoppningsvis kommer leva vidare även efter jubileumet, förklarar Linda Sjunnesson, projektledare för 400 Mötesplatser.
400 Mötesplatser har startat genom Folkuniversitetet och samarbetar tillsammans med Kristianstad kommun. Alla andra som också vill vara delaktiga på något sätt är välkomna att höra av sig.

– Man kan vara med på många olika sätt och oftast krävs det inte att man gör jättemycket, berättar Linda.
400 Mötesplatser utgår ifrån 3 olika definitoner av mötesplats. Den första är att platsen redan finns och något jubileumsinriktat planeras där av de som håller i det men att 400 Mötesplatser kan marknadsföra mötesplatsen. Den andra är att utgå ifrån en redan befintlig plats och aktivitet som 400 Mötesplatser sedan kan tillföra något ytterligare för att fira jubileumet extra mycket. Den tredje är att skapa en helt ny mötesplats med evenemang och aktiviteter tillsammans med 400 Mötesplatser. Gruppen kan också hjälpa till med att söka bidrag, bygga utställningar och marknadsföra.

Själva gruppen som ligger bakom arbetet består av 5 personer och Linda Sjunnesson som projektledare. Det är ett aktivt gäng med olika bakgrund och yrken, som alla har unika erfarenheter och kompletterar varandra. Dynamiken är bra och energin hänger i luften när de tillsammans arbetar intensivt för att hitta olika mötesplatser. På deras kontor hänger stora teckningar ritade av barn och vuxna från ABKs Kulturdag som fungerar som inspiration och ger skapandelust.

– Vår idé är att alla ska kunna ta del av mötesplatserna. Alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar. Vi vill inte utesluta någon, förklarar Åsa Olsson, ansvarig för event och marknadsföring. Det är därför alla aktiviteter och mötesplatser ska vara gratis i största möjliga mån.

 

Text & Bild: Lotta Bjärlestam

Föregående artikelStarka kvinnor på starka hästkrafter
Nästa artikelEn kväll för Världens Barn