Kristianstad
Fiskesäsongen är igång sedan april och runt om vid åar, sjöar och hav ser man föräldrar och barn, vänner och par fiska tillsammans för gemenskapen, intresset och fiskens skull.
På Spinnsport i Kristianstad jobbar Per-Åke Persson, Per-Ola Johansson och Per-Åke Noaksson och de kan en hel del om fiske.
– Just nu är det havsöringsfisket och laxfisket som är mest aktuellt, förklarar Per-Åke. Lite längre framöver är det mer vanligt att fiska gädda, gös, abborre och regnbågsfisk.
Per-Ola, eller Peo som han kallas, har fiskat lax i många år och gör det en hel del i Mörrumsån. Peo flugfiskar främst och gör det i Sverige och även Norge.
– Det finns många vattendrag, sjöar och även havet att fiska i häromkring, säger Peo. När fiskekorten börjar säljas i butiken märker man genast att säsongen är igång.
Fisket för näbbgädda på kusten börjar vanligtvis i maj och regnbågsfisket drar igång nu. Regnbågsfisken finns normalt sett inte i Sverige utan är inplanterad.
– Det har blivit allt vanligare med flugfisket, berättar Per-Åke. Mete och spinnfiske har funnits länge och flugfisket har tidigare varit mytomspunnet som en svår teknik. Framförallt flugfisket har ökat och kvinnor har oftast lättare för det eftersom de är mjukare i rörelserna.
– Fisket i sig själv är en sport som är svår att sluta med om man en gång börjat, menar både Per-Åke och Peo.
– Det är inte bara fiske, utan så mycket mer än så. Man åker ut med familjen, metar, grillar och bara är i naturen. En fiskeupplevelse som vi på Spinnsport kan hjälpa kunden med, avslutar Per-Åke.

 

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelSinerji – med passion för bilder och fotografering
Nästa artikelBrolle tar Cadillacen ut på turné