Kristianstad
Ergün Koç har länge haft ett intresse för fotografering. När han blev arbetslös bestämde han sig för att ta sin hobby till en ny nivå. Idag har han fotografering och grafisk formgivning som yrke och trivs jättebra med sitt företag SINERJI. Är det kanske en dröm som gått i uppfyllelse?
När Ergün fortfarande hade fotograferingen som en hobby gav han sig ut i naturen med en vän och fotograferade för nöjes skull, på helger och annan ledig tid. Bilderna som nu pryder väggarna i fotostudion talar sitt tydliga språk; de är vackra och intressanta.
– Bilderna pratar inte men berättar ändå så mycket. Det är det som är det fina med fotografering, ett budskap kan förmedlas genom bilderna helt utan ord, säger Ergün.
Innan han satsade på sin dröm lärde han sig allt han kom över om fotografering, och praktiserade dessutom på en reklambyrå. Mycket av konsten handlar om ljussättning. Ute har man ett naturligt ljus, medan inne får man jobba mer för att få rätt ljus till sina bilder.
Det krävs mycket utrustning och Ergüns står uppställd i fotostudion på Fackens Hus på Sommarlust i Kristianstad. Men vid behov kan han plocka ner den och ta med den hem till kunden för fotografering i hemmamiljö. De flesta av hans uppdrag är porträtt och produktbilder åt företag. Utöver fotografering säljer Ergün också fotoutrustning i Sinerjis webshop.
Vad är den största utmaningen för en fotograf?
– Att ta gruppbilder med många människor på samma bild kan ibland vara en utmaning. Har man bara en person kan man dirigera den hur den ska sitta och titta och så vidare, men det är inte lätt när det till exempel är 60 personer, skojar Ergün.
Har din dröm gått i uppfyllelse?
– Ja, min passion är bilderna och jag älskar att fotografera, avslutar Ergün Koç.

Text: Elin Troedsson

Föregående artikelCirkus Scott – Ingen vanlig cirkus
Nästa artikelSpinnsport hjälper dig att få napp