Broby
Redan sedan barnsben intresserade sig Ewa Nilsson, från Åhus och nu boende i Broby, för personerna bakåt i släkten. Då var det farmor som berättade om släktingar och vänner som hon mindes från sina unga år. Ewas intresse växte och sedan 70-talet har hon släkt-forskat. Ända tillbaka till 1000-talet kan hon spåra sin släkt. En mycket intressant resa där hon funnit mycket spännande historier, några så pass spännande att de blev en bok med titeln Giftmörderskan.

Intresset för släktforskning ökar för varje år i Sverige. Tv-program som ”Vem tror du att du är” och ”Allt för Sverige” kan vara en bidragande faktor. Det ökar intresset för Ewas kurser på Vuxenskolan i Hässleholm och Kristianstad, där deltagarna får fördjupa sig i sin egen historia.

– Grupperna fylls snabbt och många blir ganska chockade över hur snabbt man finner fakta och tar sig bakåt i generationerna, berättar Ewa, samtidigt som hon visar hur enkelt man arbetar i datorprogrammen.

Förutom boken Giftmörderskan gav hon år 2000 ut boken Släktforskningens mysterium. Boken fungerar som en handledning i hur man släktforskar och kom till då Ewa tyckte att andra släktforskningsböcker vara svåra och inte riktigt an-passade för läsaren.

Genom att sammanställa frågor som hon fick under sina kurser skapade hon boken och den har sedan med jämna mellanrum uppdaterats, med några års mellanrum. Fram tills nu. För nu är den senaste boken äntligen klar. Vägen till dina rötter en riktigt vacker bok med mycket intressant text om släktforskning, steg för steg. Boken säljs genom Sveriges släktforskningsförbund och finns att beställa på deras hemsida.

Behöver ni hjälp att ta nästa steg i er släktforskning, har ni någon text ni behöver hjälp att utläsa eller på annat sätt vill fördjupa er i släktens historia?
Kontakta Ewa så hjälper hon er att nå ny information om vad som hänt just i er släkt!

Text & Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelMed Subaru XV är man säker på vägen
Nästa artikelGULD framgångar för S71