Hässleholm
Alla söker olika saker när de ska köpa bil, men de flesta kan nog enas om att man vill ha en bil som är trygg och känns säker att köra. Då ska man ta en extra titt på Subaru XV.

När jag kliver in på Newman Bil i Hässleholm väntar en sprillans ny, blank Subaru XV på mig, i den uppseendeväckande, läckra färgen Tangerine Orange. Peter Lundh, ett nytillskott på Newman Bil och expert på Subaru, följer med mig ut på provkörningen för att berätta lite mer om bilen.

Så fort jag sätter mig i bilen slås jag av hur rymlig den är, och hur högt upp man kommer. Sätena är sköna och hela interiören ger en lyxig, bekväm känsla, samtidigt som de stora fönstren både fram och på sidorna ger en bra överblick över väg och omgivningar.

Jag styr smidigt ut Subaru XV på vägen och bilen svarar piggt när jag trampar ner gasen. Tack vare 4-hjulsdriften känns det som bilen går på räls, tryggt och säkert längs vägen, och motorn spinner så gott som ljudlöst även i de högre hastigheterna.

– Subaru XV är utrustad med en Boxerdiesel-motor, berättar Peter medan jag kör. Boxer-motorerna ligger plant i bilen istället för att stå upprätt. Det ger lägre tyngdpunkt, närmast vibrationsfri gång och hög driftstillförlitlighet.

Att bilen är tyst och har bra fjädring märks verkligen på när jag svänger in på de håliga grusvägarna kring Hovdala. Där andra bilar hade skakat loss tänderna ur käken på en, är Subaru XV mjuk och följsam trots avgrundsdjupa hålor i vägen. Det är en bil som är anpassade för att klara stadskörningens alla utmaningar, men även för att vara en trofast kompanjon på leriga skogsvägar.
Subaru XV passar den med behovet för det lilla extra. Dess låga tyngdpunkt och höga motorstyrka gör Subaru XV till en fantastisk dragbil. På de flesta bilar är den tillåtna dragvikten mycket begränsad för den med vanligt B-körkort, men med Subaru XV kan man dra upp till 1 540 kg. Ett klart plus i varje släp- och husvagnsägares bok.

Även utan släp får man in mycket i Subaru XVs otroligt rymliga bagageutrymme. Baksätet är både delbart och fällbart. Plötsligt behöver man inte längre känna oro för om man får in de nya möblerna från IKEA eller hur båda ungarnas hockeyutrustning ska få plats när det är dags för match och träning. Man kan till och med få in sin cykel i bagageluckan om man fäller sätena.

Kort sagt är Subaru XV som en stor, rymlig bil som ändå känns lätt och smidig, och inte det minsta tung eller otymplig. En bil med trygghet och säkerhet som sina främsta ledord.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelLådorna är viktigast i ett nytt kök
Nästa artikelSpännande släktforskning