Bromöllahem förvärvade den centrala fastigheten som tidigare innehöll posten och gallerian för att etablera kontor samt bygga lägenheter. Nu håller man på för fullt med att färdigställa lägenheter med hjälp av det lokala Byggföretaget NÄBO- bygg AB. Jag träffade platschef Andreas Larsen som visade runt ovanpå postens gamla lokaler.
– Här bygger vi ljusa och moderna lägenheter med mycket glas. Moderna badrum med helkaklade väggar och värmegolv med klinkers. Storlekarna varierar liksom planlösningarna. Någon lägenhet är med två olika etager och ett par steg i höjdskillnad.Martin diskuterar med de nya lägenhetsinnehavarna Yngve och Britt Nöbbelin. ”Vi känner att de gör allt precis som vi vill ha det”, säger Britt.Andreas Larsen och Leif Dufva visar oss en av de nya lägenheterna.
– Totalt är det 750kvm boyta som renoveras till 11 lägenheter på det centralaste läget i Bromölla med en investering runt 7 miljoner kronor.
Jag får syn på stora hål i ytterväggarna där det troligen ska sättas in dörrar och frågar om det ska bli balkonger där.
– Ja, säger Andreas. Det ska bli franska balkonger, vilket innebär att man får sitt kök som ett uterum i den lägenheten.
Lägenheterna ska stå klara nu i höst men till visningsdagen den 8 september kommer ett par lägenheter vara nästintill klara. Det fixas även ny golvbeläggning och nytt undertak i trapphuset. Hissarna har servats och fräschats till.
NÄBO samarbetar med flera lokala företag och därför känns det roligt att det nu blev en lokal entreprenör som vann Bromöllahems upphandling.
Leif Dufva, BromöllaHem, har svårt för att hålla tillbaka glädjen för projektet och berättar att det är en bra investering som ger unika boende mitt i centrala Bromölla. Många fler planer finns för övriga lokaler och nu är man på gång.

Två minuters bilresa från centrum ligger nästa visningsobjekt. Det är HVH-Bygg som även i år visar sina senaste projekt.
Efter att man satsat på parhusbygge vid Folketspark i Bromölla så var det flera som hörde av sig och önskade att få vara med vid nästa bygge. Nu står fyra lägenheter snart klara på Mattias väg. Till det magiska datumet  8 september för BO-dagen kan de inte bli riktigt klara så två lägenheter visas under produktion. Eftersom man redan sålt ett par av lägenheterna så kommer man att driva ytterliggare liknande projekt inom snar framtid.
Varför är de här lägenheterna så populära?
Martin Nilsson, HVH-Bygg svarar
– Inga äldre vill väl ha trappor som man har i sitt hus, många har källare och stora hus som kostar stora summor att värma upp och flera timmar att städa. Snart ska kanske vitvaror eller värmeanläggning bytas och då kostar det stora pengar igen.
Är det inte så att många har sina hus betalda och slipper betala av på lån varje månad så det blir dyrare om de nu ska köpa ny lägenhet?
– Över lag skulle jag tro att de flesta kommer att spara in så mycket pengar på en ny och effektiv uppvärmning, samt slippa nödvändiga investeringar att de bor billigare här ändå. Värme åtgången är lägre än 35kwh / kvm och år i de nya lägenheterna.
LB-Hus, som precis startat igång sin fabrik, kommer att hålla öppet hus och dessutom ska de visa en villa på Fälts väg.

Text & Bild: Patrik Lundin

Föregående artikelHolje El satsar på vedkaminer – demodag den 3/9
Nästa artikelLyx för den med stel nacke