Hässleholm
INFO-Bladet har under sommaren skrivit om två sommarprofiler i Hässleholm. Dessa har varit välkända namn och profiler i kommunen. Den sista sommarprofilen är Gull-Britt Jonasson som är ett stort namn inom industri-Sverige. Hon fick möjligheten att bli VD på Finja Betong 1989 och tog den.

År 2002 blev Gull-Britt utsedd till Årets Företagare av Dagens Industri och 2010 tilldelades hon Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj. I våras kom Gull-Britt med i Sveriges Byggindustriers styrelse. Det är banbrytande på så viss att det är den högsta beslutande bransch- och arbetsgivareorganisationen för bygg i Sverige. Hon är den första kvinnan i styrelsen någonsin.

Vem är då Gull-Britt?
Gull-Britt växte upp i Finja och ser sig själv som en väldigt jordnära person. Hon har alltid varit väldigt kreativ och haft en tydlig entreprenörsådra i sig.
– Jag tycker det är härligt med människor och växer genom kontakt med dem, berättar Gull-Britt. Jag är väldigt driven och engagerad och är bra på att prioritera det som är viktigt, i privatlivet såväl som på jobbet.

Hur var det att växa upp i Finja?
– Jag tänker inte på hur mitt liv hade varit om jag hade växt upp någon annanstans. Utan jag utgår från situationen jag är i och tar vara på det som erbjuds. Man hade nära till allt det viktiga här. Kommunikationerna i Hässleholm och allt annat inom räckhåll, så jag trivdes bra.

Vilket var ditt drömjobb som barn?
– Jag ville bli veterinär, men eftersom jag hade dålig hörsel så visste jag att det skulle bli svårt att komma in på den utbildningen. Sen blev det bara så att jag hamnade på Finja Betong. Redan som 12-åring cyklade jag runt med fakturor åt företaget och fick frimärks-pengarna som lön. Jag var redan då väldigt idérik och försökte alltid hitta nya sätt att tjäna pengar på.

Vad är det bästa som har hänt i ditt liv?
– I privatlivet är mina barn det bästa som har hänt och i jobbet är det att jag tog möjligheten att bli VD. Jag trivs med utmaningar och frihet, jag hade aldrig kunnat glida runt på ett banan-skal, jag behöver utmaningar.

Var åker du helst på sommaren?
– Jag har ett hus utanför Båstad där jag och min familj spenderar somrarna. På vintern bor vi på vår gård utanför Hässleholm. Jag trivs med kontrasterna mellan skog och hav. Vi har även varit i Hässleholms-området och bland annat vid Hovdala, Wanås, Finjasjön och Bäckaskog. Favorit i repris är en vandring runt Finjasjön, det fashinerar mig att Sveriges äldsta boplats finns där.

Vilket har varit sommarens roligaste upplevelse?
– Mormorsveckan i Båstad. Jag, min syster och min svägerska passar våra barnbarn tillsammans under en vecka och hittar på massor av kul med dem. Det har blivit en tradition och något att se fram emot varje år, avslutar Gull-Britt glatt.

Text: Veronika Brink
Bild: Privat

Föregående artikelINFO-Bladet testar ATV ADLY 600 Pro – en smidig mångsysslare
Nästa artikelLeif visar upp sin fristad