Intresset för fyrhjulingar har ökat explosionsartat och statistiken fortsätter att peka uppåt. Antalet nyregistrerade ATVs ökar stadigt för varje år. Vi på INFO-Bladet vill veta varför ATV-maskinerna blivit så omåttlig populära och jag gav mig därför ut för att försöka finna svaret. En ADLY 600 Pro från Däck i Allt i Hässleholm fick hjälpa mig på min jakt efter att förstå spänningen med fyrhjulingar.

Fyrhjulingen ser gigantisk ut och ger intrycket av att vara ett rejält kraftpaket när jag sätter mig för att ge mig ut på en provrunda. Direkt när den drar iväg märker jag till min stora förvåning hur enkel, smidig och lätthanterlig Adlyn är och hur problemfritt jag kan svänga mig runt i terrängen. Kraften finns alltid där till hands, även när jag fortfarande kör ganska försiktigt bland stock och sten. Motoreffekten är 42 hk och med ett enkelt knapptryck går det att växla mellan antingen tvåhjuls- eller fyrhjulsdrift.

Adly 600 Pro är lika stark och vass i terräng- och skogskörning som den är behaglig på väg. Min fördom om att det skulle vara skakigt och skumpigt får jag skämmas över. Istället susar den fram riktigt bekvämt och framförallt stadigt både på vägarna och i skogsterrängen. Med en maxhastighet på cirka 100 km/h går det snabbt och smidigt att ta sig dit man ska, oavsett i vilken terräng det är. Det är snabbhet kombinerad med kvalitét. Det är Adly 600 Pro.

Olika lagar gäller däremot vid terräng- och vägkörning, likaså för registrering och besiktning, hjälmkrav med mera. Frederic Klementsson på Däck i Allt hjälper er med all fakta om just den ATV som intresserar er.
Efter att ha provat Adly 600 Pro på olika terräng var det dags för mig att ta mig an de tillbehör jag valt ut. Vid det här laget är jag fullkomligt övertygad om att alla människor på såväl mindre som större gårdar kan ha stor nytta av en fyrhjuling. Jag får först prova att koppla på snöbladet framtill på vinschen-det går på både lätt och smidigt. Sedan provar jag att koppla till en vagn med pallgafflar. Även det går mycket enkelt. Jag kan i mitt sinne se framför mig hur hästfolk flyttar tunga och otympliga ensilagebalar med denna vagn. Vanlig vagn och timmervagn får jag också prova att koppla på och jag blir glatt överraskad över alla möjligheter som erbjuds genom alla olika tillbehör. Det finns en uppsjö av andra redskap utöver de jag testat, bland annat räfsa och slaghack.

I slutändan kan jag konstatera en sak. Jag är förälskad. Adly tar mig smidigt och bekvämt fram på både väg och i terräng. Adly 600 Pro är inte ännu en bland alla andra fyrhjulingar. Detta är ett litet kraftpaket med enorma möjligheter genom att den kombinerar alla olika sorters terrängkörning med stabilitet och kvalitét. Detta är en kärlekshistoria.

 

Text&Bild: Elin Troedsson

Föregående artikelHöstens myshörnor
Nästa artikelSommarprofil – Gull-Britt Jonasson