Hässleholm
Lummiga trädgårdar med porlande bäckar, växtfyllda alléer och färgstarka blommor. Allt kan man hitta i boken 1000 trädgårdar. Leif Jaensons trädgård är en av alla trädgårdar man kan besöka och njuta av.

Leif bor i Hässleholm och ett av hans största intressen är att fixa i trädgården.  I hans trädgård kan man hitta växter som bland annat orkidéer, fjärilsbuskar, vit och svart nysrot, papegojbuske, månskensklöver, blå bergvallmo, macchia, painters palette, spansk ramonda och mycket mer.

Trädgården är full av liv i form av surrande insekter, fladdrande fjärilar och kvittrande fåglar. En och annan kanin syns också till ibland. I den lilla dammen som ligger centrerat i trädgården mellan växthuset till höger och blommiga rabatter till vänster sjuder vattnet av fiskar och insekter.

– Fiskarna simmar alltid fram till kanten när jag kommer i när-heten av dammen och vill ha mat, säger Leif med ett stort leende.

Leif har varit med i 1000 trädgårdar sen 2010 och kommer vara med nästa gång 2014. 1000 trädgårdar anordnas vartannat år och har som mest lockat ungefär 350 personer till Leifs oas. Trädgårdarna som deltar är öppna mellan 11:00-15:00 under vår- och sommar-månaderna. Det här året som inte 1000 trädgårdar anordnats har det varit ungefär 70 besökare allt som allt hos Leif. Förutom att visa upp sin vackra trädgård sitter han med i styrelsen i Göinge Trädgårds-sällskap.

– De som vill komma brukar ringa innan och om jag är hemma är de välkomna, berättar Leif. Det är jättekul att hålla på med trädgården. Alla trädgårdar är så individuella och det finns inga regler att gå efter när man gör sin trädgård, utan bara hur man själv vill ha det.

 

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelSommarprofil – Gull-Britt Jonasson
Nästa artikelTävlingen är avgjord