bibliotekPå sommaren brukar det heta att nu ärdet dags att läsa de där riktigt maffiga,tjocka böckerna eller de stora klassikerna.Men varför inte tänka tvärt omoch välja en liten behändig bok som ärlätt att ha med i väskan! En sann njutningär det att långsamt läsa boken”Silke” av Alessandro Baricco.Huvudpersonen Hervé lever i Frankrikepå 1860-talet och ägnar sig åt att köpaoch sälja silkesmaskar. Varje år gör hanen lång resa till Syrien och Egypten föratt köpa silkesmaskägg.Det är en vackerbok som fortfarande ger mig en känslaav glädje när jag ser den i bibliotekshyllan.

En av mina favoritförfattare heter BarbroLindgren. Hon skriver underfundiga,ofta sorgsna små berättelser. I boken”Rosa på bal” får vi se världen genombullterriern Rosas ögon.Efter att ha varit utan hund i över ett årnu blir min hundlängtan nästan övermäktignär jag läser om Rosa.Noveller läser jag allt för sällan. Men enfascinerande författarinna var JanetFrame från Nya Zeeland. Hon var intagenpå ett mentalsjukhus men när hennes debutbok ”Lagunen och andra berättelser”vann ett litterärt pris räddades hon från att lobotomeras.

”Mitt skrivanderäddade mig” har hon sagt i fleraintervjuer. Boken innehåller berättelserfulla av humor, sorg och poesi.En trevlig berättelse om litteraturens förmågaatt förändra finner man i boken”Drottningen vänder blad” av AlanBennet. Englands drottning hamnar endag av misstag i en bokbuss. Av artighetlånar hon med sig en bok. Sedan händerdet saker….En bok man kan läsa varje sommar ärTove Janssons Sommarboken”

Föregående artikelHelmer Olssons miljöstipendie gick till Nattögat
Nästa artikelRajmtajm – Fria med knuff