Bromölla
Bo Hagström från tv-programmet ”Solens Mat” delade med sig av sina matminnen och resor för en stor folksamling på Bromölla Biblioteks hjärtevecka. Han berättade bland annat hur Solens Mat kom till.

– Jag jobbade på SVT och hade sett alla dessa matlagningsprogram där kocken står och hackar lök i tv-rutan. Jag tänkte att det måste finnas ett bättre sätt att visa matlagning i tv på, berättar Bo.
Bo gick upp till programchefen på SVT och gav som förslag att han själv skulle åka runt i Italien och smaka på olika maträtter. Det skulle inte vara fokus på storstäderna, utan snarare de små byarna på landsbygden.
SVT:s programchef tyckte om idén och planeringen för Solens Mat började.
Under Bos resa lärde han sig mycket, bland annat att man kan lära sig traktens historia bara genom att titta på vad man har på tallriken. Men främst att matkulturen är lika viktig som andra kulturer, eftersom man bevarar samma kokkonst genom århundraden från generation till generation.
En historia handlade om en gammal dam som bodde uppe i en bergsby i Italien. Det speciella med den här kvinnan var att hon gjorde ost för hand och knådade allt själv, och hon hade bara en ko! Det gjorde verkligen hennes ostar unika och man kan inte hitta en likadan ost någonstans i världen.
Genom Bo Hagströms matberättelser kunde man känna att man var där på platsen. Man kunde känna samma dofter och smaka samma smaker. Hans berättelser gjorde också att man kände det som att man träffat samma människor som han träffat genom sina fantastiska resor till Solens Mat.

Publiken roades av Bos varma mathistorier.Bo berättar om kvinnan som tillverkade ostar för hand och visar upp en ost han fick av henne.Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelVårens klädmode
Nästa artikelDavid styr Licenssvets & Isolering AB