Bild1-webbSölvesborg
Skrivarklubben i Blekinge är en av Sveriges äldsta skrivarklubbar och de anordnade en stor fest när de firade sitt 50-årsjubileum.
Idén föddes i Sölvesborg av Nils-Erik Frinnman, som var nyutexaminerad bibliotekarie. Han ville göra mer än att bara låna ut böcker, och testade istället låntagarnas förmåga att själva sätta sina idéer på pränt. ”Varför kan inte en vanlig människa bli författare?” blev Nils-Eriks stora fråga.

I februari 1964 bildades Skrivarklubben i Sölvesborg. 1979 blev klubben länsomfattande och namnet ändrades istället till Skrivarklubben i Blekinge. Med ett dussintal medlemmar från början har föreningen nu växt till omkring 68 medlemmar.
Sonja L Johansson från Asarum har varit medlem i ca 30 år. Hennes berättelse om hur hon hamnade i Skrivarklubben i Blekinge tyder på att alla kan göra det man drömmer om, så länge man vågar chansa.
– Jag såg en tjej som skrev dikter i tidningen och så tänkte jag att om hon kan så kan jag, berättar Sonja. Jag skrev en dikt och skickade in den till tidningen och den kom med, och så föddes intresset för att skriva.

Sonja satt som kassör i klubben i 15 år och 2001 övertog hon posten som ordförande. Där har hon suttit i 14 år. Syftet med klubben är att stimulera intresset för litteratur och uppmuntra till litterärt skapande.

Den 3 maj firade Skrivarklubben i Blekinge 50 år på Slottslängorna i Sölvesborg. Firandet bestod av lite berättelser, trerätters middag och musikalisk underhållning av Gunvor Åsäng. Det var en fest som man fick reservera hela kvällen för. Den 7 maj hade de boksläpp på biblioteken runt om i länet. Det var Skrivarklubbens 10:e antologi som gavs ut  Juniljus och Frostlycka.

INFO-Bladet önskar Sonja och Skrivarklubben i Blekinge lycka till!

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelDavid sköter trädgården
Nästa artikelEbafarmen har hunden i centrum