Sölvesborg
Håll Sverige Rent är ett projekt som vill förebygga nedskräpning och tillsammans med skolor lära barn och ungdomar att det är onödigt att skräpa ner. Den 29 april tar eleverna på gymnasiesärskolan TLC på sig handskarna och hjälper till.
Tillsammans med 15 andra skolor i Blekinge kommer eleverna samla upp allt skräp som andra slänger på gatorna. Det är ivriga elever som ser fram emot att hjälpa vår natur med skräpet som slängs på fel ställe.
– Vi har varit med i Håll Sverige Rent två gånger tidigare och eleverna har tagit lärdomarna med sig. Ser de något skräp på gatan så plockar de upp det illa kvickt, säger läraren Vivi-Ann Nilsson.

Elever och lärare på skolan är noga med sopsortering i vanliga fall. Skräp som de inte kan slänga i vanliga soptunnan går de över med till återvinningsstationen och slänger.
– Man ser mycket skräp från Mc Donalds som folk slänger, säger Natalie Manfredsson, elev på TLC.
– Det är roligt att vara med för man får inte slänga skräp bara så. Förra året samlade vi ihop sex stora påsar med skräp som vi hittade, berättar Linda Ekblad som också är elev på TLC.

De har speciella hinkar där de lägger glas och metall som de hittar i skogen. Det lämnas sedan på återvinningsstationen.
– När vi har plockat klart allt skräp så brukar vi grilla på balkongen, säger Vivi-Ann.

Vecka 18 ska gymnasiesärskolan TLC ut i närområdet och samla skräp som hamnat i naturen.
Vill man göra en insatts anmäler man sig på www.hsr.se/skrapplockardagar.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelDe tar racing till en ny nivå
Nästa artikelMånadens Bukett är utdelad första gången