Bromölla
Tänk er figurerna från TV-spelet Mario Kart, precis så ser det ut när ett gäng grabbar tar ut sina åkgräsklippare för att köra ett race.
– Intresset började för 15 år sedan men jag tog tag i det i somras förra året. Jag gillar motorsport men det är oftast väldigt dyrt. Så varför inte ta något som många redan har hemma, en åkgräsklippare, berättar Packo.

Syftet är att samla alla som vill göra något utöver det vanliga utan att det ska behöva kosta en massa pengar. Man kan köpa en gräsklippare för ca 1500 kronor och sedan heltäckande kläder och en hjälm om man inte har det, sen är det bara till att tuta och köra. Detta är någonting som passar alla, oavsett ålder.
– Min pappa hade en gräsklippare där några sladdar fattades så jag köpte den av honom för 500 kronor och gjorde iordning den. Den är inte den smidigaste och därför fick den namnet Monstret, berättar Niklas Andersson.

Det finns vissa regler för att få köra åkgräsklipparracing och det är att man ska ha en fabriksbyggd gräsklippare. Den får inte vara längre än 2,20 meter eller bredare än 1,05 meter. Det ska sitta en motor i den på max 13 hästar och det ska vara åkgräsklippardäck på den.
– De flesta av oss som kör har trillat både en och två gånger så har vi en regel när det gäller klädsel också. Man ska ha hjälm, heltäckande kläder och gärna arbetsskor eller andra skor som är kraftiga, säger Packo.

Förra året körde de både i Kristianstad och på Bellas Place i Bromölla. Första racet de arrangerade var i Kristianstad och det drog många nyfikna blickar och slutligen kunde man uppskatta antalet åskådare till ca 60 stycken.
– När vi körde på Bellas Place så stannade en man som hade sett oss från motorvägen. Han tyckte att detta såg fruktansvärt roligt ut och det visade sig att han hade en bilträff nere i Eslöv. Han vill att vi ska komma ner nu i sommar och köra några race som underhållning för besökarna, säger Packo.

Vill man veta mer om gräsklipparracing så kan man besöka forumet, det hittar man på www.gräsrajsarna.se.
INFO-Bladet önskar Packo och de andra gräsfantasterna stort lycka till med framtidsplanerna och på återseende till sommaren.

Text & Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelAllt inom golv och kakel, vi hjälper dig att välja
Nästa artikelSkräpplockardag i Sölvesborg