Välkommen tillbaka i tiden
Näsum
Årets vikingamarknad i Gudahagen är här igen och det bjuds på spännande aktiviteter för små som stora under två dagar. Nya inslag är bland annat namngivningsceremonier i äkta vikingaanda. Som vanligt är den genuina vikingakänslan det viktigaste på marknaden.

Prästinnan och häxan Eta Christensson som bland annat har skrivit boken´´Hellre häxa än präst´´ håller i en av namngivningarna på lördagen. Annars följer marknaden i stort sett traditionen och hela evenemanget andas historia.
Rudolf Germeroth som bor utanför Olofström har gjort en inskription i runskrift på en stor sten som sedan ska resas i Gudahagen. Dan Kärrefors från Arkeologiska Institutet i Göteborg befinner sig också på plats och berätta mer om stenhuggeri.

Under marknaden finns möjlighet att se många hantverkare och i år är många av dem från Tyskland. Det kommer finnas massor av möjligheter att prova på hantverk som till exempel smide, träsvarv och lädersömnad. Musik av bland annat Halmstadbandet Vagando i skön medeltidsanda ljuder ut över området. Äppelgården håller i hästuppvisning och gycklagruppen Pyro underhåller. Som tidigare år blir det tävling mellan vikingakrigare. Detta och mycket mer kan man uppleva på Gudahagens Vikingamarknad.

– Det är viktigt att ta vara på den här platsen som är så mycket mer än ett gammalt gravfält, berättar Camilla Möller Stark från fornförening Gudahagen. Vi vördar den så gott vi kan och tar vara på dess historia. Det är också viktigt för oss att hålla hög kvalitet på evenemanget.

Evenemanget lockar varje år mellan 4000 och 5000 besökare och är Bromölla kommuns största evenemang. Besökarnas ålder är väldigt varierande och man kan se allt från 5-åriga flickor till 75-åriga män i vikingakläder. Om man är trött på elektronik och teknik i vardagen och bara vill lyssna på trevlig musik, titta på vackra hantverk och äta en bit mat samtidigt som man upplever en del av historien, är Gudahagens Vikingamarkand ett evenemang man inte får missa.

Text: Veronika Brink
Bild: Tobias Delfin

Föregående artikelDamlaget siktar mot stjärnorna
Nästa artikelSkoda Octavia Combi– höstens storsäljare?