DSC02037-cmyk-webBromölla
Bromölla fossilhistoria har varit inspiration för många, inte minst Gunnar Nylund när han på beställning från Bromölla Kommun och Iföverken skapade sin vackra mosaikfontän ”Scanisaurus” på Bromöllas torg. En visning om verket och det enorma arbetet som ligger bakom blir den första utställning som man kan njuta av på det nya Ifö Center.

Projektledare Teresa Holmberg, Jonathan Haner och Christina Hedlund med flera är gruppen bakom Ifö Center, och de har arbetat med utställningen under sommaren och hösten. Projektet ligger under Bromölla kommun och finansieras av Leader Skånes Ess, och tanken är att sätta fokus på Bromöllas mest älskade symbol; Scanisaurus.
– Många har vuxit upp med att Scanisaurus alltid har funnits på torget, och vi tror att det är många som blivit hemmablinda, säger Teresa. Med den här utställningen vill vi berätta bakgrunden till Gunnar Nylunds Scanisaurus och det enorma arbete som lagts ner på att skapa den.

Gruppen bakom Ifö Center har samlat in information, foton och dokumentation från många olika håll, bland annat från Gunnar Nylunds döttrar men även andra som hjälpte till med arbetet i Skeby, Lidköping, där konstruktionen påbörjades och i Bromölla där Scanisaurus stolt blickar ut över torget än i dag.

I Skeby hyrde Gunnar ett gammalt mejeri, där inne byggde han upp den första modellen av Scanisaurus, med 50 ton lera. Han blev tvungen att ta fram en ny teknik för att göra ett så stort projekt i stengods. Bland annat använde han metallformar, som pepparkaksformar, för att göra avgjutningar i gips av varje fjäll. På Scanisaurus är det sammanlagt cirka 3000 stycken fjäll.
Gipsoriginalen skickades sedan ned till Iföverken, där fjällen och plattorna gjöts för hand och sedan glaserades.
– Varje bit i sargen är unik, berättar Teresa. Från början hade den runda hörn, men Scanisaurus har varit utsatt för väder och vind i mer än 40 år och eftersom det inte finns några reservplattor har man fått laga med sådana som blivit över. Det skulle behöva nytillverkas plattor för att kunna restaurera konstverket på riktigt, och kompetensen för att göra nya plattor finns redan på Iföverken.

För att kunna producera nya plattor behövs det hjälp från till exempel en konservator för att rädda gipsmodellerna som legat på lager på en närbelägen återvinningsstation. Tillsammans med volontärer har gipsmodellerna flyttats till Ifö Center, både i syfte att visa fram dem på utställningen men också för att kunna bevara dem på ett bättre och mer hållbart sätt.

Teresa vill rikta ett stort tack till alla privatpersoner och företag som har bidragit för att göra utställningen möjlig, och det positiva engagemanget har varit enormt från alla håll.
Utställningen om Scanisaurus hade vernissage lördagen den 4/10 och curator är den ukrainska konstnären Anastasia Polubotko. Öppettiderna är torsdagar 16-20, fredagar 15-19, och lördagar-söndagar mellan 12-16, fram till och med den 26/10. Ingång sker via Industrimuséets parkering.

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelNytt liv för Jämshögs Gästis
Nästa artikelBesök Borre på Bromölla Bibliotek