DSC_0009_cmyk-webDSC_0016_cmyk-webBromölla
Bror ”Borre” Carlström var en välkänd man i Sölvesborg, mycket tack vare sina humoristiska teckningar och sina personliga träsniderier. Biblioteket i Bromölla ställer ut några av hans verk i samarbete med Kulturföreningen Borres vänner.

Med ordförande Kenneth Bergdahl i spetsen startades Kulturföreningen Borres vänner efter sommaren. Vem som vill kan bli medlem och föreningen är öppen för alla som vill ta del av Borres varmhjärtade och fräcka humor. På Bromöllas bibliotek kan man skåda allt från tidningsutklipp om Borre till hans roliga, tänkvärda teckningar och personliga träsniderier.
– Harley Åberg, som stod Borre nära, har den största samlingen av hans verk, berättar Åke Holmström, styrelseledamot i Kulturföreningen Borres vänner. Föreningen arbetar tillsammans med att digitalisera alla teckningar från Borre som vi har, för att kunna spara och bevara dem.

Borre, som bodde i Sölvesborg i hela sitt liv, kan ses som en samtidskritiker och en satiriker. I många av hans teckningar kan man se händelser och förändringar som skett i dels Sölvesborg och dels i övriga Sverige och världen som Borre har avbildat för att förmedla sina budskap.

Kulturföreningen Borres vänner har planer på att sätta upp en ny teckning av Borre varje vecka på Drejaren i Bromölla, och den som vill veta mer om Borre kan besöka Borremuséet i Valjeviken. Den 29:e oktober ska de ha öppet hus mellan 12:00-19:00. Passa på att titta inom för att njuta av ännu fler av Borres roliga alster!

Text & Bild: Petra Horning

Föregående artikelScanisaurus – första utställningen på Ifö Center
Nästa artikelKristoffer tar sig till SM i Bodybuilding