Hässleholm

Tusentals bilder på Hässleholm sen början av 1900-talet, några självtagna och andra från vykort eller köpta. Leif Jaenson har en stor samling och ett lika stort intresse för gamla bilder på Hässleholm och dess omgivning.

Bokbindaren och historieintresserade Leif Jaenson har samlat bilder sen 12-års åldern och kan Hässleholm utantill eftersom hans första jobb var som tidningspojke.

– Min pappa var redaktör på Hässleholmaren och jag var tidningspojke, berättar Leif. Jag har alltid haft ett intresse för gamla bilder. Som tidningspojke gick jag gata upp och gata ner och lärde mig på så vis hur Hässleholm såg ut och började memorera staden. I början fotade jag inte själv utan sparade bilder jag hittade på Hässleholm. Efter det började jag köpa bilder och sen har det byggts på. Så småningom började jag fotografera staden själv. Bilderna har jag letat upp och på Tradera bland annat och vissa har jag fått skickade till mig.

År 1955 blev Leif bokbindarlärling i Hässleholm och 1965 startade han eget bokbinderi med frun Ylva. Sen dess har han inte slutat och det finns en enkel anledning till det.

– Jag tycker det är lika roligt som när jag började och har igen anledning att sluta just nu. Så länge jag orkar kommer jag hålla på.

Leif använder sig av gammal bokbindarkonst såväl som ny beroende på vad han gör för bok.

I förra numret av INFO-Bladet skrev vi om Facebook-gruppen ”Hässleholm förr i bild” som har många gamla bilder på bland annat biografen, Domus och andra stadsdelar. Större delen av bilderna är från Leif Jaensons arkiv och bilderna har också fått mängder med kommentarer. Många känner igen gamla byggnader som inte finns längre, lägenheter de har bott i och platser de har besökt. Leif har personligen också fått positiva kommentarer om bilderna han lagt upp på sin egen hemsida och på Facebook.

Samlingsintresset kommer alltid finnas hos Leif och precis som han säger, vad händer om datorer kraschar och elektroniken inte fungerar om några år? Då finns alla bilder kvar på datorerna och ingen har tillgång till dem.  Därför har Leif alla sina bilder i album och vill bevara dem till eftervärlden att se, minnas och le åt.

Text: Veronika Brink

Bild: Leif Jaenson

Bokbindaren Leif är glad över sitt jobb och älskar att samla på gamla bilder.

Domus på Frykholmsgatan, 1982

F.d. Apoteket, 1972, som efter rivningen ersattes med ett nybyggt galleri.

Parkeringsplatsen där Kulturhuset ligger i dag, bilden är tagen 1983.

Första avenyn, 1982, Hörnhuset det s.k. Vinbergska huset som flyttades ner till Hembygdsparken.

Godtemplargatan 1982. De två låga byggnaderna t.v. är rivna, och Lundbergska gården t.v. likaså.

Föregående artikelKörernas Dreamteam inför julkonsert
Nästa artikelPrisprat på Glashuset