Årets julkonsert med Hesslekören är inte riktigt lik de tidigare årens arrangemang. För första året sedan Kulturhuset byggdes kommer man inte att kunna avnjuta föreställningen där. Efter lite ifrågasättande och diskussioner slog Hesslekören fast att detta inte ska störa en gammal fin tradition, så istället bokade man upp qpoolen i Hässleholm. Jag beger mig till lokalen där repetitionerna äger rum, och träffar där Leif Henningsson, som ger sin syn på flytten. En något större arena än vad man är van vid.

– Men det ska nog gå bra även där, säger Leif med säker röst.

Övningssalen som är full till bristningsgränsen av körmedlemmar utgörs inte bara av en kör utan faktiskt fyra. Tyringe, Röke och Hästveda förstärker Hesslekören i år.

– Ja, det är fullt vid varje tillfälle, berättar Leif. Kommer man lite sent får man sitta långt bak eller hämta en extrastol, men det löser alltid sig, det är härligt med så många i kören.

Tillkommer gör även kända soloartister. En av dem är Thorleif Torstensson från dansbandet Thorleifs. Han kommer bland annat att framföra ”En liten ängel”, ”Amazing grace” och ”Julen är nära”.

Jag sätter mig ner allra längst bak i lokalen. Framför mig har jag ett hav av folk, som börjar stämma upp. Alla har sina pärmar med noter och texter framför sig.

Allra längst fram står körledaren Ingvar Albin. Öppningsfrasen är:

– Repetoaren är som ett levande väsen, den ändrar sig hela tiden. Det har tillkommit låtar och en del har försvunnit och någon har blivit flyttad från akt 2 till akt 1, säger Ingvar som en självklarhet.

– Men nu sätter vi igång, fortsätter han som om ändringarna inte var något som helst problem. Goderafton alla i denna sal inleder passande repetitionen. Efter bara ett par takter kommer jag att tänka på att, just det, det är en julkonsert. Även om det är mitten av november, 7 plusgrader, regn och ingen juldekoration någonstans. Men, den där varma härliga julkänslan infann sig direkt. Maffigt, vackert. Jag föreställer mig detta i ett fullsatt qpoolen, den 16 december, ett par dagar innan julhelgen. Man kan nog inte tänka sig någon mer stämningsfull inledning av julen.

I min värld låter allting perfekt, vackert och samstämmigt. Men Ingvar hör var det fallerar här och var och coachar med samma inställning som Staffan Olsson i handbollslandslaget.

– Härligt, det märks att ni är sångsugna idag, ropar Ingvar. Det är som att hålla i en skenande häst.

– Kom igen nu gubbar, ta i, fast först i andra versen, så ni inte går ut för hårt i första.

Coachningen fortlöper genom hela repetitionen.

– Nu kör vi Tomtarnas julnatt, inleder Ingvar efter en liten paus.

– Du menar Midnatt råder, frågas det från kören.

– Ja svarar Ingvar eller som den heter Tomtarnas jul.

Så här håller det på, alla verkar ha väldigt roligt men samtidigt mycket fokuserade på sin uppgift. Repetoaren innehåller både klassiska julsånger och potpurrier, men även nya spännande inslag. Mer än så ska jag inte avslöja, men ett tips är att boka biljett redan nu. Gästsolister förutom ovan nämnda Thorleif Torstensson är Emil Sigfridsson, Jessie Johansson, Sofi S Albin och Anna Renud.

Text & Bild: Magnus Kajrup

Övning inför julkonserten i Qpoolen

Körledaren Ingvar Albihn

Föregående artikelJulmarknaden på djupet
Nästa artikelSamlaren som fortsätter samla