Svenska Röda Korset återvinner de textilier som inte går att sälja i second hand-butikerna.  Här lastas säckar för transport till en depå för textilåtervinning. Foto: Petter Johansson.

 

Bromölla
Monica Lundberg är en eldsjäl, som är ordförande i Röda Korsets sektion i Vinslöv. Till sommaren arrangerar Monica med sina vänner i Röda Korset allsångskvällar utanför hembygdsgården i Västergårda.

Det har varit tufft för organisationen sedan förskingringen på Stockholms-kontoret som uppmärksammades för några år sedan. Tillsammans gör Monica och hennes engagerade kollegor mycket för att lyfta organisationens goda namn igen.
– Det är oerhört tufft att stå med välgörenhetsbössor utanför affärer och köpcentrum så som vi gjorde förr. Det finns en oro hos människor att pengarna inte går dit de ska. Därför har vi hittat andra lösningar för intäkter, berättar Monica
Hur gör ni då?
– Vi arrangerar bland annat allsångs-kvällar i Vinslöv, med ideellt arbetande människor. Vi tillverkar allsångshäfte, kakor och kaffe samt säljer lotter. Artisterna ställer också upp ideellt. Företagen i Vinslöv skänker oss priser till lotteriet. Så alla intäkter går rakt in i vår verksamhet. Pengarna används till en sommarutfärd för funktionshindrade i Vinslöv. Den utfärden gör vi en gång om året.
Hur ser er verksamhet ut under våren?
– Exempelvis runt påsk tillverkar vi påskris till affärer, som säljs. Vi är verksamma på Vinslövs byamarknad där vi säljer potatis, jordgubbar, honung och sparris som är skänkta av lokala leverantörer.
Vi bakar själva och säljer kakor. Sedan har vi också en fantastisk kvinna i organisationen som gör en egen morot & rabarbermarmelad, den är alltid otroligt populär!
Vad händer på hösten?
– Då finns vi på Vinslövsdagarna och dekorerar höstkvastar. Vi klär upp dem med bland annat majs, morötter och blommor. Först kan man använda den som prydnad. Därefter som redskap.

INFO-Bladet önskar stort lycka till i det ideella och fantastiska arbete!

Program Röda Korsets allsångskvällar i Västergårda, Vinslöv:
7 juli – Fredrik Andersson, dragspelare, och Emelie Wendel, sångerska från Sösdalarevyn, bjuder på komik, dans och sång.
14 juli – John Folin och Helene Hansén bjuder på skånska visor.
21 juli -Stefan Persson, känd drag-spelare, och Dan-Inge Olsson, pastor, spelar och sjunger.

Text & Bild: Christoffer Lundin

Föregående artikelVinslövsalliansen
Nästa artikelEn traditionsenlig byamarknad