Förbundskapten U&J landslag.Jonas i röd trikå, en av bröderna Plato som är starka medaljhopp i JSM.Hässleholm
Björn ”Robban” Robertsson har hållit på med brottning sedan han var en liten parvel. Brottningen var redan då en stor del av hans liv. Nu vid 45-års ålder har han varit tränare i snart 20 år.

Robban har varit tränare i Ballingslövs BK i sju år. Innan dess tränade han Höörs BK och BK ORE.  Tävlandet slutade han själv med i 20-års ålder på grund av olika skador och gick över till att bli tränare.
Robban har gått ungefär 1000 matcher och har lång erfarenhet av brottningen.
– Man lär sig inte brottning så enkelt, berättar Robban. Det kanske tar tio år innan man börjar vinna seriöst eller kan räkna sig till eliten. Man blir aldrig helt fullärd. Eftersom man bara kan träna brottning vid utvalda tillfällen är det också svårare att öva på det. Andra sporter kan man kanske öva på rasten eller lunchen men brottning är annorlunda.
Framöver kommer Robban tillsammans med en annan brottare att coacha, träna och leda ungdomslandslaget och juniorlandslaget i brottning. Det är herrarnas förbundskapten som via dialog med elitkommittén utsett bland annat Robban.
– Vi som kommer vara ute på lägren kommer inte jobba lika mycket som tränarna gör på hemmaplan. Vi kommer främst finnas där för finputsning och råd. Tränarna i klubbarna gör 95 procent av jobbet innan tävlingarna.
Vad betyder brottningen för dig?
– Brottning betyder jättemycket för mig. Nästan allt jag gör kretsar kring brottningen och de flesta av mina vänner har jag fått genom sporten.
Nu när du leder ungdomar, vad är skillnaden från då du själv var ungdomsbrottare?
Det är stor skillnad. Då kom man tränad till träningen. Vi rörde oss på ett helt annat sätt. Varje rast var det någon fysisk aktivitet. Efter skolan var man i skogen, klättrade i träd, spelade fotboll, landhockey etc. Grundkonditionen var bättre på grund av det. Idag går man från skolan till datorn därifrån till träningen vilket gör att man får jobba hårdare och får inte lika mycket ”gratis” som min generation fick genom mycket aktivitet på fritiden istället för stillasittande. Jag vill inte vara någon bakåtsträvare, datorer och internet är en del av vardagen idag, men det är definitivt den stora skillnaden.
Hur laddar ni upp inför JSM på hemmaplan?
-Vi försöker ha mycket samträning med andra klubbar i regionen. Varje torsdag kör vi ren matchträning i Velos lokal i Hässleholm. Alla klubbar är välkomna att sparra mot annat motstånd än på sin ordinarie träning. Vi i Ballingslöv har även samarbete med ett par Malmöklubbar där våra ungdomar får väldigt bra sparring.
Robban kommer man kunna se på junior SM i brottning i Hässleholm den 16 mars på Qpoolen, där han coachar några av Sveriges framtida mästare.

Text & Bild: Veronika Brink

Föregående artikelAvslappning för kropp och själ på Lucky Face
Nästa artikelPort Hotel erbjuder trivsamhet mitt i stan