BestovykortSmalt-webbNu är det klart för byggplatsetablering och byggstart på ”gamla Bestotomten” i Stoby. Lantmäteriförättningen med avstyckning och bygglov är klart. Vi har med avsikt väntat in våren och startar med att bygga en huskropp med 3 st radhus. Därefter färdigställs ett radhus helt med standard enligt nedan, för visning.

Varje radhus köps som egen fastighet med separat fastighetsbeteckning. Radhusen kommer att uppföras i våra betongelement och därigenom får vi nästan ett underhållsfritt hus med förnämligt låg energiförbrukning.

1-plans blir på 89 kvm boyta innehållande kök – 2 sovrum – vardagsrum – WC/tvätt – badrum och ”dressingroom” (klädkammare). 1,5 plan blir på 132 kvm med ytterligare 2 sovrum, badrum och klädkammare på ovanvåning. 1-plans på 89 kvm beräknas förbruka 3400 – 3825 kvh under 1 år för uppvärmning och varmvatten vilket motsvarar 6-700 kr/månad förutom el för belysning och maskiner. Husen byggs med samtliga handikappkrav vad gäller tillgänglighet. Standarden bestämmer varje köpare vilket avgör totalpriset.

I vårt utgångspris ingår: passivfönster, ekgolv med ekgolvlister, klinkergolv, helkaklade våtrum, träfanerad köksinredning, rostfria maskiner i kök och halvmassiva innerdörrar. Belysningen består av spottar med dimmer i kök, entré, wc/tvätt, bad och ”dressingroom”.

Uppvärmningen sker med frånluftvärmepump och vattenburen golvvärme. Om så önskas kan huset färdigställas med stenläggning och färdig gräsmatta, bara att flytta in. Boendekostnaden för fullt färdigt hus med 85 % belåning stannar på ca 6500: -/månad med dagens ränta inkl. alla kostnader. Motsvarande med kontantinsats på 1 000 000:- stannar kostnaden för fullt färdigt hus på ca 5200: -/månad.

Varför bygga nytt hus när man kan köpa ett äldre för 1-1,5 milj?
Ett äldre hus har en årlig kostnad för drift och underhåll som i de flesta fall landar på 25-30 000:- över vad ett nytt hus kostar. Månadskostnaden för ett äldre hus för 1,5 miljoner och ett taxeringsvärde på 800 000:- samt 25 000: – ytterligare i drift och underhåll blir vid 85 % belåning ca 6800: -/månad. Om 5 år har det äldre huset med fördubblad energikostnad, vilket aviseras, blivit 1250: – dyrare/månad att bo i mot det nya huset förutom att det nybyggda huset har stigit i värde betydligt mer än det äldre. Alltså ökar kostnaden i det äldre huset mot ett nytt hus för varje år.

Att köpa ett nytt radhus på gamla Bestotomten är att gardera sig inför framtiden och undvika ökade kostnader och bekymmer med underhåll.

Text: Magnus Kajrup
Bild: Privat

Föregående artikelPerstorps Sportprofil: Folke Liljekvist
Nästa artikelPerstorps Scoutkår