Perstorp Scoutkår startade sin verksamhet 1951 och har idag fem aktiva ledare, samt ledare som hoppar in vid t.ex. läger. Verksamheten var på topp och många deltog i scouternas lärorika verksamhet precis som idag men nu för tiden är det inte så många deltagare i kåren.

I dagsläget så är ca 40 barn inskrivna i scouterna i Perstorps kommun. Detta beror delvis på att lokalerna som de har vistats i fick stora vattenskador och scoutverksamheten var tvungna att flytta sina aktiviteter till tillfälliga lokaler. Detta gjorde att en del medlemmar föll bort. Men ledarna tror på en ljus framtid, då de ska synas mer både genom media, högtider och festivaler. Mer lappar i skolorna och barn som lockar med sig sina kompisar till scouterna hjälper också till.

Linda Andersson Olsson, ledare för bärare, spårare och upptäckare är på plats denna onsdag för att berätta om Perstorps scoutverksamhet och vad den har att erbjuda barnen i kommunen.

– Vi behöver visa framfötterna och få ut att scouterna inte bara handlar om att hjälpa gamla damer över vägen eller att enbart vistas i naturen. Scouterna handlar om så mycket annat. Våra aktiviteter varierar sig enormt mycket och vissa dagar lär vi barnen skiffer, som är ett hemligt språk på olika vis. Ibland tittar vi på film och äter popcorn, gör läderarmband eller bakar. Påskpyssel står ju närmast till hands nu. Givetvis så har vi aktiviteter som är viktiga för barnen, bl.a. så lär vi dem sjukvård, omplåstring och tryckförband, vilket vi även lär de minsta barnen. Längre fram så planerar vi att lära barnen överlevnad, d.v.s. vad man ska göra om man går vilse, hur man bygger vindskydd eller samlar på sig vatten. Något som vi också ska lära ut är Learning By Doing och det kan man läsa om på vår hemsida. Vi har även vårlägret som är på intågande och kårlägren emellanåt och de brukar vara mycket populära.

Avslutningsvis så firar alla scouter sitt skyddshelgon Sankt Göran inom kort. Det är en rejäl ceremoni där alla märken ska delas ut.

Det finns mycket aktiviteter på gång i Perstorps Scoutkår och vill ni att era barn ska få prova på att vara med i denna nyttiga och roliga verksamhet så gå in på hemsidan www.scoutweb.se . Där ni kan läsa alla kontaktuppgifter och hur ni ska gå tillväga för att anmäla er. Ni kan även kontakta Ordf. Perstorps Scoutkår Petter Westerlund.

Text och bild: Linda Liljegren

Föregående artikelRadhus på gamla Bestotomten i Stoby
Nästa artikelEG BYGG AB:s Elementfabrik