En känd sportprofil med många bollar i luften.Folke Liljekvist

Hur började din fotbollskarriär?
Eftersom jag är uppväxt i Perstorp så började jag att spela för Perstorps SK och även i Bälinge men då jag även har arbetat som polis på 60-talet så har jag spelat med Malmö-polisen. Fotbollsintresset har alltid varit där, från start.

Har det funnits ”glansdagar”? Berätta.
Ja, jag var ju med och spelade i EM- finalen i Marsielle 1965 och trots att vi förlorade mot tyskarna med 1-0 så var det en enorm upplevelse! Sen var jag även med i 3 år och stod som målvakt när Perstorp SK var i DIV2 och var näst högst i serien. Det var en känsla som knappt kan beskrivas med ord.

Sedan blev du tränare?
Ja, jag har varit tränare åt Perstorp SK, Färingtofta, Ljungbyhed, Kågeröd, Östra Ljungby, Munka Ljungby, Örkelljunga, Tyringe, Röstånga och Grevie då jag har bott i Magnarp tidigare.

Du har verkligen varit aktiv, vad hittar du på nu?
Nu sitter jag med i ungdomsstyrelsen som suppleant och ansvarar även för materialet där. Tränare för P15 är jag med, för killarna som födda år 95-97 och det har jag varit i 3 år. Det är riktigt roligt och det är kul att se att det alltid är runt 24-25 stycken spelare med på träningarna. Sen spelar jag bowling 2 dagar i veckan med pensionärsföreningen också. På fritiden så umgås jag med barn och barnbarnen som är 12-17 år och nu har jag och min fru köpt husbil som vi hade tänkt köra till Österlen med en sväng i sommar.

Dina yrken, vad har du jobbat med annars?
Jag har arbetat som kranförare och däremellan jobbade jag som chaufför och körde ut kostymer till företag. Sen arbetade jag på Perstorp AB i centralförrådet, godsmottagningen. Lageransvarig på Berendsen Textilservice var jag med.

Vem tror du är Perstorps bästa spelare genom tiderna?
Björn Andersson utan tvekan. Han var med i början av 70-talet när vi gick upp i allsvenskan sen gick han till Bayern/ Munchen landslaget.

Du själv då?
Jag är inte så mycket för att tala om mina egna bedrifter…

Men det märks att du verkligen älskar fotboll.
Absolut så har mitt liv kretsat kring fotboll. Jag har haft tur som har haft en så förstående fru och familj som stöttat mig i min fotbollskarriär, det är jag jätteglad för. Sen har jag fått uppleva så mycket i min fotbollskarriär, så många människor jag har fått lära känna och så många platser som jag har sett. Helt otroligt… Jag har verkligen haft det skoj.

Vilka är dina favoritlag förutom PSK/Bälinge?
United och Göteborg

Världens bästa spelare?
Messi. Han är verkligen en fruktad avslutare… fast Zlatan är dock mer komplett.

Sista frågan. Vad är bäst med Perstorp?
Jag är född och uppväxt här och känner verkligen till byn i dess helhet. Alla mina vänner bor här och man har sin familj här. Naturen är ju också helt underbar i Perstorp. Så jag trivs hur bra som helst!

Text och bild: Linda Liljegren

Föregående artikelAutoexperten i Perstorp
Nästa artikelRadhus på gamla Bestotomten i Stoby