I början på ett nytt år kan man behöva lite extra roliga tips i matlagningsväg. INFO-Bladet har tagit en titt på kokböckerna från Sveriges mest älskade kändiskockar och tipsar om deras godaste recept.

“Mina gästers mat – grillmenyer från Skinnarviksberget” av Paolo Roberto
Det viktigaste i Paolos alla recept är att ha färska och ekologiska råvaror. Hans kärlek till mat genomsyrar hela boken, varvat med läckra recept och anekdoter från hans liv och hans nära och kära.
– Frutti di mare alla griglia – grillade scampi och calamari
Ett lätt men underbart recept på festliga grillspett med räkor och bläckfiskringar, marinerade med torkad chili, vitlök, persilja och citron för att ge en het men ändå frisk smak. Ett utmärkt tillskott till grillmenyn och enkelt att laga. En klar favorit för alla som vill grilla något annat än en blodig biff.

“Morberg – Scenen, livet och konsten att laga mat” av Per Morberg
I boken får man verkligen komma Per lite närmre och han delar med sig av sin upp-växt, sina erfarenheter och framför allt varför han lagar mat.
– Frikadeller i curry
Det mättande ris tillsammans med den kryddiga curryn ger en härligt värmande rätt för kyliga dagar.
Köttbullar på kalvfärs får koka tillsammans med lök, morot och kryddor. Buljongen används sedan till att laga den smakrika currysåsen med bitar av äpple och lök, innan frika-
dellerna serveras i såsen tillsammans med riset.

“Tinas mat – 50 recept från programmet i SVT” av Tina Nordström
Tina är nog den mest älskade av våra kändiskockar. Med sin genuina värme och charm delar hon med sig av tips och recept som är riktade till alla som vill laga något riktigt gott i köket.
– Vegetarisk lasagne med getost
Zucchini, aubergin och schalottenlökar blir tillsammans med paprikor, champ-injoner, vitlök och timjan kokta med hela burktomater till en mumsig röra. I en ugnsform varvas grönsaksröran sedan med färska lasagneplattor och den väl-smakande getostsåsen. Ett perfekt alternativ för den vegetariska dagen i veckans matsedel.

Text: Petra Horning
Bild: Sarah Petersson

Föregående artikelÖverraska med ett smycke
Nästa artikelLoppis