Alla hjärtans dag kräver absolut inte att man måste tömma plånboken i jakten på den perfekta gåvan. Den bästa gåvan som finns är att ge och få tillbaka någonting personligt.
Vad kan vara bättre än att ge bort ett personligt namnsmycke? De är unika och utvalda av just er. Gravera in era namn i ett halsband eller armband. Föredrar man ring så finns den valmöjligheten också. Perfekt att ge bort till sin älskade, någon man gillar, syster eller bror.

Som ni alla vet så finns det är mängd olika material till smycken idag och det kan vara svårt att slippa missfärgningar på dem. Här nedan följer några råd om hur man sköter de vanligaste smyckes-materialen.

Några övergripande råd när det gäller smycken är att alltid ta av dem vid kontakt med vatten, även när man sportar. Smycken kan bli missfärgade av parfym, hårspray och hudkrämer.
Vänta en stund med att ta på smycken direkt efter användning av dessa produkter.

Silver
Allt silver oxideras med tiden, dvs. att de får en svart eller gul yta som orsakas av svavel som finns i vår hud, luft, tyger m.m. Luftfuktighet och vissa mediciner kan också påskynda processen. På äkta silver kan du använda en silverputsduk, silverdipp eller silverskum för att rengöra dem. Men putsa inte pärlor med silverputs.

Guld
Guld kan som silver missfärgas av samma anledning. De blir inte missfärgade på samma sätt. Rengör dina guldsmycken med en putsduk för guld eller guld- och diamantrent, dessa produkter kan man köpa i smyckesbutiker. Använd en liten borste på de ställen där det är svårt att komma åt, men kom ihåg att borsta
försiktigt.

Text: Sarah Petersson
Bild: Privat

Föregående artikelListers Bilverkstad står för bra service
Nästa artikelProva något nytt i köket