I 13 år har Christian polerat bilar och erbjudit bilvård. Numera har han även två anställda i bilvården och ytterligare en som arbetar i butiken.

– Tidigare hade vi bilvården i Vittsjö, där av namnet på bilvården, berättar Christian. Och att flytta upp bilvården till Emmaljunga var verkligen lyckat.

7000 fordon om dygnet passerar macken och ser att de även erbjuder bilvård. Och kunderna kommer långväga ifrån. De som kör längst för att få sin bil vårdad är från Ljungby och Växjö. Kunderna är jämn fördelad över hela året. Inför vintern vill man ha lacken i ordning för att skydda mot saltet på vägarna och till sommaren vill man ha bilen i ordning till semestern. Att bilvården håller god kvalitet märks inte bara på de nöjda och återkommande kunderna, utan också på att killarna var uppe i Stockholm under första veckan i februari.

Där mottog de andra pris för flest antal lackkonserverade bilar inom märket Diamondbrite i Sverige. Märke är ursprungligen från England och har funnits där i hela 40 år. Christian har även tidigare år haft höga placeringar i Diamondbrite-tävlingar och han har flera priser därifrån. Macken i Emmaljunga startade Christian år 2006 efter att tidigare mack lagt ner och lokalerna stått tomma under en längre period. Först startade han med märket Gulf, men försäljningen gick lite trögt.

– Många trodde att det var en nostalgimack eftersom vi var den första Gulf-macken på 22 år i Sverige, berättar Christian.

Att sedan ägarna till namnet Gulf ville ha en miljon kronor för att macken skulle få ha kvar sina skyltar ute vid vägen fick Christian att tänka om.

– Eftersom svenska oljebolaget även hade märkena Pump, Bilisten och QStar , så valde vi att skylta om till Qstar. Och att byta till nytt varumärke ökade bensinförsäljningen till mer än de dubbla på en månad. Eftersom försäljningen ökade på bensin så ökade också försäljningen i kiosken.

Christian Telander, Johan Persson och Joakim Stjärna.Numera kan man både köpa korv och mos, samt läsa tidning medans man väntar på bilen ska bli tvättad. Inte illa med allt under ett tak i Emmaljunga.

Text & bild: Elin Troedsson

Föregående artikelNy köksbutik med spännande material
Nästa artikelMörrum Hockey och Länsförsäkringar satsar på säkerhet