Kristianstad
Pretium Vita betyder Värdigt Liv på latin, och det är just detta samtliga på Pretium Vita i Kristianstad arbetar för. Med hjärta och själ arbetar man med människor som står utanför arbetsmarknaden. Nu har man i samarbete med Företagarna och Arbetsförmedlingen påbörjat ett projekt med fokus på ungdomar under 26 år.

– Det finns vissa saker som är avgörande för att vi ska kunna hjälpa människor med deras situationer, berättar Barbro Geers, verksamhetschef i Kristianstad. Vi är oerhört noga med att skapa oss en tydlig bild av varje individ vi kommer i kontakt med för att kunna matcha dem till rätt arbete. Alla har något att tillföra och vi hjälper människor att leta fram just deras styrkor och lyfta fram deras kunskaper och erfarenheter. Vi vill säkerställa ett varaktigt, hållbart och respektfullt samarbete av hög kvalitet mellan oss, ungdomarna och blivande arbetsgivare. Att fokusera på ungdomar och deras chans till arbete är att fokusera på framtiden. Till oss kan man komma via Arbetsförmedlingen. Varje person genomgår ett program som varar 3 – 5 månader.

På Pretium Vita arbetar många olika professioner vilket gör, att de kan möta varje individ ur ett holistiskt perspektiv. Att vara arbetslös är ingen hit. Har det dessutom varit en längre tid, ökar svårigheten att komma tillbaka. Detta kan grunda sig både i sociala, psykologiska eller medicinska problem. Pretium Vita har erfarenhet och kompetens att hjälpa varje person att på ett optimalt sätt möta arbetsmarknaden.

Istället för att företagen får ta ansvar för människor, som under ibland långa perioder kämpat för att få jobb och samtidigt kämpat med sin självkänsla som sjunker i takt med att man inte hittar arbete, inte kan skaffa egen bostad och inte skapa sig ett eget liv, så finns Pretium Vita där och stöttar och följer upp arbetet med var och en.

Människorna som får och har fått Pretium Vitas hjälp vittnar om att man känner en genuin tillgänglighet, ett äkta engagemang och att man blir varmt omhändertagen. De satsar på kvalitet istället för kvantitet och för långvariga och meningsfulla relationer. Här är allas tid lika viktig.

INFO-Bladet tackar Pretium Vita för en härlig samhällsinsats som känns nödvändig för en ljus framtid.

Text & Bild: Linn Åström

Föregående artikelSäg det med en blomma
Nästa artikelVärme året runt med Åhus Fastighetsunderhåll och kaminbutik