”Havet och tiden på sjön har betytt mycket i mitt liv”.Som mässjänta fick man diska, städa och laga mat. Foto: Privat.Pirkko i New York 1971. Foto: Privat.Karlshamn

I det här reportaget får vi träffa Pirkko Karppi från Karlshamn som under många år har arbetat till sjöss och seglat på många kontinenter. Hon har även varit bosatt i USA. Läs hennes spännande berättelse.
Pirkko Karppi var blott 17 år gammal när hon lämnade Finland för att bo och arbeta i Sverige som barnflicka men det var genom några trevliga och hjälpsamma sjömän på överfarten  som tanken föddes att gå till sjöss.
Ja det var dels de här sjömännen men i bekantskapskretsen hade jag också vid den här tiden många vänner som mönstrat på.
I väntan på ett fartyg från Norrland som skulle ta henne på den första resan till USA så fick Pirkko övernatta i Helsingborg och efter några dygns väntan så var det äntligen dags. Mitt i natten ombord på en lotsbåt kördes hon ut till det väntande fartyget och fick klättra ombord på en repstege.
Väl ombord blev hon som kvinna i ett företrädesvis manligt yrke redan från början accepterad och uppskattad.
Det var väldigt bra kamrater på båten och god stämning under mina år till sjöss.
TV-kändis på Irland
Under de åtta åren på de stora haven så hann Pirkko med att besöka många länder och kontinenter, bland annat Japan, Australien och Afrika. Ett dramatiskt minne är en brusten blindtarm där hon fick ligga på sjukhus i en månad och blev omtalad i både lokal-tv och tidningar på Irland.
1984 sökte hon som au pair och började arbeta i Los Angeles och fashionabla Beverly Hills.
Vid sidan om min familj så var det den bästa tiden i mitt liv.  Det var goda arbetsvillkor och jag hade möjligheten att resa mycket och besökte Las Vegas, Mexiko och Hawaii.

Text & Foto: Patrik Aronsson

Föregående artikelVårens frisyrer och smink
Nästa artikelVårens heta heminredningstips