Verksamheten hos EG BYGG AB har utvecklats till helt egenproducerade hus med betongelement tillverkade i egen elementfabrik i Vinslöv.

Tillverkningen är nu efter några år helt utbyggd i fabriken (ca 1300 kvm). Där sker tillverkningen efter en egen idé som vi tillsammans med arkitekt Yngve Lörup utvecklat. Idén innebär att isoleringen i golv – väggar och tak möts i hela sin tjocklek dvs. helt utan köldbryggor. Golvet gjuts invändigt när byggnaden är isolerad och klar.

De specifika värmegenomgångstalen, U:värde i väggar är 0.09 W/kvm och totalt får husen ett gemensamt U-värde på hela skalet inkl. fönster och dörrar 0.13 – 0,15 W/kvm. Kravet idag på effektbehovet för uppvärmning och varmvatten är 55 W/kvm, vi hamnar på ca 35 W/kvm beroende på hur stort huset är.

Arkitekt Yngve Lörup, tidigare Carl Jacobssons Arkitektkontor i Osby är nu anställd i företaget och är med som idéutvecklare förutom att han ritar våra hus efter kundens önskemål. Konstruktionsberäkningen köps in externt.

Elementen tillverkas med en maximal vikt av 6,5 ton och transporteras i huvudsak med egen lastbiltrailer. Ytstrukturen på betongen utföres i enlighet med kundens önskemål (olika borstningar). 2 st medarbetare producerar en villa 12- 15 element på 2-2,5 veckor. Elementen gjuts med färdig fabriksbetong från Sweroc:s anläggning i Önnestad. Den egna produktionen innebär att betonghusen färdigbyggda blir billigare än motsvarande hus i trä. Husen uppfyller kraven som ”Passivhus” beroende på vilken uppvärmningsform som används.

Föregående artikelPerstorps Scoutkår
Nästa artikelIngmars Möbler – ett familjeföretag med charm och känsla!