Skummisen försöker övertala Författarinnan att anställa honom...
Skummisen försöker övertala Författarinnan att anställa honom...

I Teatersmedjans lokaler i Lokstallarna hittar vi nitton stycken aktörer som övar inför premiären av Dilemmorna. Aktörerna kommer från Jämshög såväl som från Karlshamn. Elva stycken har åkt från NEO-utbildningen som finns på Jämshögs Folkhögskola och resterande åtta stycken kommer från Teater Om som drivs i Teatersmedjans regi.

Teatersmedjan har funnits sedan 1990 och har idag sju barngrupper, sex ungdomsgrupper och en vuxengrupp. Sylvi Viberg som är verksamhetsledare, är tillsammans med Erika Silfver, Gunilla Svensson och Anders Olsson ansvariga för att aktörerna vid premiären ska kunna sina repliker. På vägen dit är det meningen att de ska ha roligt och ha lärt sig att vara vuxna och ta ansvar.

De arton aktörerna på scen (den nittonde sköter ljudet) är vuxna människor med olika funktionshinder. De har tillsammans sett till så att pjäsen blir av. De har varit med från idé till verklig handling. De har skapat rollerna och de olika situationer som kommer att spelas upp.

Manus är inte bara nedskrivet på papper utan finns även i bilder. Detta då inte alla kan läsa, så för att alla ska förstå visas det därför i bilder. Årets pjäs handlar om skillnaden mellan gatubarn och det rika folket. När Infobladet kommer in i repetitionerna står de stackars hungriga gatubarnen och tittar in genom ett fönster där det rika folket har fest. I pjäsen finns alltså både fattiga och rika, men även skummisar och fantasior som står för det goda och trollar fram lite godhet.

Skummisen som är på språng försöker få den berömda författarinnan att anställa honom men detta vill hon inte! Hon vill behålla sin skrivare och sin assistent, vilken till slut kör ut skummisen med ett knyck! Lyckan är total när de blir av med honom och applåderna haglar från fönstret!

Innan repetitionerna börjar blir Infobladet upplyst av några elever att det inte får avslöjas för mycket av handlingen. Så det ska heller inte avslöjas här. Istället får ni gå man ur huse för att titta på pjäsen. För det verkar bli en rolig en!

...när de rika har fest utanför fönstret.
...när de rika har fest utanför fönstret.

Text & Bild Paulina Bengtsson

De stackars fattiga barnen får stå och titta på...
De stackars fattiga barnen får stå och titta på...
Föregående artikelEnergikvinnan – en helt annan form av energi
Nästa artikelEKONOMIGOLV – ett företag i 3 generationer