Kristianstad
Lördagen den 2 november var det dags för den årliga Hubertusjakten på Rinkabyfältet och regn och rusk till trots hade drygt 100 ryttare samlats för årets ritt.

Sedan ca 100 år tillbaka i tiden har man fört denna tradition vidare. Hubertusjakten äger alltid rum runt den 3 november, när Sankt Hubertus dag infaller. Hubertusjakten är ingen jakt i sig utan en tävling där man rider en bana som försetts med ett antal hinder som skall passeras.

Idag är tävlingen anpassad så att alla kan delta och man kan alltid välja att gå vid sidan om de utsatta hindren istället för att hoppa över dem om man vill. Alla ska hålla sig inom banans bredd som märks ut av två ryttare, så kallade pikörer.

I täten finner vi en Master som man känner igen på den röda bindeln runt ena armen. Mastern skall under hela ritten vara just i täten och får inte passeras av övriga tävlande. Den biten som folk ser fram emot allra mest under tävlingen är givetvis upploppet, den sista delen av ritten där det går ut på att lägga beslag på rävsvansen. Den som lyckas med detta vinner tävlingen.
Det råder en förväntansfull stämning på fältet där ryttarna samlas för att traditionsenligt se flaggan hissas och höra trumpeten ljuda. Här är alla välkomna, hästar och ponnys i alla storlekar och åldrar och detsamma gäller ryttarna.

Ett genomgående krav för deltagarna är att ekipagen är i god kondition, både ryttare och häst, för det är en krävande ritt som står på schemat. Man rider genom skog, över fält och genom vatten och det är ett fantastiskt tillfälle att umgås med både sina två- och fyrbenta vänner.

Säkerheten är högt prioriterad och man går noggrant igenom regler för ritten innan man drar iväg, allt från att veta om vem som kommer att leda tävlingsfältet till att hålla avstånd mellan hästarna för att förhindra att någon olycka sker.

Många av ekipagen har deltagit i flera år i rad och Amanda Törnqvist är en av dem. Hon är med för tredje gången och vill inte för allt regn i världen missa årets Hubertusjakt.
– Det är otroligt roligt och hästarna älskar det, så lite regn stoppar inte oss, kläder efter väder, berättar hon med ett leende på läpparna.

I grund och botten ligger hårt arbete bakom varje års Hubertusjakt och Wendes Ridande Batteri som står för arrangemanget kämpar år efter år för att hålla traditionen vid liv och detta med bravur. INFO-Bladet tackar för årets Hubertusjakt och ser fram emot nästa års ritt!

Text & Bild: Linn Åström

Föregående artikelKvik – ny start med nya mål
Nästa artikelSportprofil – Dcore