Ottosson Truck AB i Sölvesborg har lyckats få till ett avtal som agent för Hyundai Heavy Industries Europe.

Äntligen händer det något nytt och positivt på truckfronten. Ottosson Truck AB har helt nyligen lyckats få till ett avtal som agent för Hyundai Heavy Industries Europe.

Hyundai är ett av de större tillverkningsföretagen i världen med produkter som exempelvis Oljetankers, oljeborrplattformar, kraftverk, entreprenad maskiner, lastbilar, personbilar (Hyundai & Kia) samt det viktigaste av allt, truckar. Efter lyckade framgångar i övriga Europa med truckar i ett mycket brett produktutbud med kapacitet upp till 25 ton gör Hyundai nu entré i Sverige tillsammans med oss.

Hyundai finns redan i Sverige med bilar och entreprenad maskiner och vi ser stora möjligheter att lyckas även på trucksidan. Framgångsnyckeln för Hyundai hittills är deras förmåga att lyssna på användare samt styrkan att kunna utveckla användarvänliga maskiner med hög kvalité och förmånlig totalekonomi.

– Vi har ambitionen att öka utbudet och komplettera vår tidigare agentur Tecna med ett bredare sortiment. Då dök Hyundai upp som ett perfekt alternativ, säger Bengt Joelsson, vd på Ottosson Truck i lilla samhället Norje utanför Sölvesborg som nyligen hade premiärvisning på den första Hyundai-trucken i Sverige.

Koreanska Hyundai, som är en av världens största industrikoncerner med allt från stora oljetankers, conteinerfartyg till radioapparater, började med trucktillverkning för ungefär 15 år sedan. De är relativt nya på den europeiska marknaden.

– Men nu har de byggt upp försäljningskontor, service och support i belgiska hamnstaden Antwerpen. Där finns också ett lager för 300 truckar och ett reservdelslager med 98 procent av komponenterna i hyllorna. En reservdel som vi beställer innan klockan två på eftermiddagen levereras var som helst i Sverige dagen efter, berättar Bengt Joelsson.

Meningen var att Hyundai skulle etablera ett kontor i Danmark med ansvar för hela Skandinavien. Men pusselbitarna föll aldrig på plats och i stället valde företaget generalagenturer för de olika länderna.

– Det var då vi kom in i bilden. Utöver att deras sortiment passar oss väl så är det en fördel att det går bra att kommunicera på engelska med dem, fortsätter Joelsson.

Ottosson Truck kommer själva, och genom olika försäljningsställen, att rikta sig till kunder från söder och upp till Stockholm, medan Altitruck tar hand om västra landsändan.

Hyundai har ett brett sortiment som omfattar stödbenstruckar, eltruckar från ett till fem ton och dieseltruckar från 1,5 till 25 ton. Visningsobjektet var en 14 tons dieseltruck där målgruppen är virkeshanterare, hamnar och industrier med tung materialhantering.

– Vi tycker att Hyundai har lyssnat på marknaden när de har tagit fram sina produkter. De gör truckar som tål tuffa tag och den vi visar har kända komponenter som Cummings motor, ZF-växellåda och Kesslers drivaxel. Till standardutrustningen hör aircondition, back-kamera och kodlås. Förarmiljön har svängd vindruta och tillbakaflyttade sidostolpar, allt för att föraren ska ha bästa möjliga sikt. Den uppfällbara hytten gör att man enkelt kommer in i motorrummet där det finns gott om plats för mekanikern vid service och reparationer. Det som vi ser som starkaste säljargumentet är maskinernas goda totalekonomi, menar Bengt Joelsson.

Själv räknar han med att generalagenturen ska ge Ottosson Truck en försäljningsökning med ca tio procent

Det rådde stort intresse när Hyundai preimärvisades för de svenska kunderna hos Ottosson Truck i Norje.

Föregående artikelMat och ro – Mot nya framgångar
Nästa artikelHälsoevents i Kristianstad