Personalen som står bakom föreningen Önskeambulansen i Karlshamn.De arbetar till vardags med svårt skadade och sjuka, tar hand om personerna på plats och ser till att de kommer under rätt vård snabbt. Arbetet är intensivt och krävande och ofta jobbar de under stark press. Men deras engagemang för andra människor fortsätter även när arbetsdagen är slut. De har valt att jobba ideellt för en god sak som är ovärderlig för människorna de hjälper. Jag pratar om ambulanspersonalen i Karlshamn som står bakom föreningen Önskeambulansen. Engagerade människor som väljer att även på sin fritid hjälpa och förbättra livskvalitén för funktionshindrade och svårt sjuka.
En tanke blir till handling och det var så Önskeambulansen föddes. Den tidigare avdelningschefen för ambulansen i Karlshamn, Anna Ask läste en artikel om hur svårt sjuka i Holland kunde få exklusiv transporthjälp i svåra situationer och hur projektet ledde vidare till Israel. Anna tände på idén och tillsammans med sina kollegor gjorde hon projektet verkligt här i Sverige.
Det har blivit ca 35 stycken exklusiva körningar under det 1,5 år som föreningen varit verksam. Och alla har de sin egen historia att berätta. Gemensamt för dem är tacksamheten och glädjen som ambulanspersonalen möts av varje gång vilket är så oerhört givande.
De berättar för mig om kvinnan som fick tillbringa några timmar under julen tillsammans med sina barn och som 13 dagar senare avled av sin sjukdom.
Eller historien om en annan kvinna som blev nekad riksfärdtjänst men där önskeambulansen löste det och körde henne ända till Varberg och barnbarnets student.
Mest gripande är nog ändå historien om hunden som fick avlivas pga. matte som var sjuk. En önskan om att få begrava sin vän skickades till Önskeambulansen som tog sig an uppdraget. Tillsammans med kvinnan, dottern och en väninna körde de till en plats vid havet. Det var en kall och fin vinterdag och ovanligt nog helt vindstilla även i Karlskrona. Det dukades fram bord med vit linneduk, ljus och blommor. Kvinnan som inte varit ute på flera månader låg på båren och bevittnade när dottern spred askan i havet. Efter den fina ceremonin körde personalen en tur runt Karlskrona där kvinnan tidigare bott. Hon fick verkligen sin sista önskan uppfylld för på julafton 1,5 vecka senare avled kvinnan.
– Det går inte att beskriva hur tacksamt det känns att få uppfylla någons önskan, säger Christina en av de ansvariga i styrelsen.
Önskeambulansen drivs helt ideellt och är beroende av sponsorer för att kunna utföra sina uppdrag. Det enda som begränsar är ekonomin.  För kunden är det helt kostnadsfritt. Det är många som faller mellan stolarna i inom svensk sjukvård när det gäller landstingets regler gällande färdtjänst.
– Det är då vi kommer in och hjälper till, berättar Michael Thomasson. Även för vår del har drömmen blivit verklig eftersom vi under lång tid önskat köpa in en ambulans men inte fått någon respons från landstinget. Vår önskan gick i uppfyllelse för en månad sen när Falck Sverige Emergency skänkte föreningen en före detta ambulans. Det är vi hemskt tacksamma för

Text & Bild: Susanne Karlsson

Föregående artikelHur är ditt ekologiska samvete?
Nästa artikelNjut av julbord vid vattnet på Korsholmens Restaurang