Kristianstad
Sylvain Dubé har forskat i växtfysiologi, ljus och våglängder de senaste 25 åren, och ur sin forskning har han fått grunden till sin affärsidé. Den går ut på att skapa rätt förutsättningar att under kontrollerade former optimera fotosyntesen. På Krinova Inkubator har Sylvain fått hjälp att fila på sin affärsmodell, få kontakter för finansiering och förpacka sitt erbjudande.
Sylvain arbetar med att utveckla ”urban farming”, så kalla stadsodling, ett koncept som skulle kunna göra att man kan få färska grönsaker ute på en oljeplattform eller saftiga tomater på en forskningsstation i Sibirien.
– Containrarna jag konstruerar är specialdesignade för odling, säger Sylvain. Systemet är slutet, isolerat och klimatkontrollerat, med en ljussättning som är optimerad för olika plantors ljusbehov. Det är en tätare klimatkontroll än de som finns i traditionella växthus.
Hans företag heter EkoPhotons, och har blivit utsett till månadens företag på Krinova Inkubator. Sylvain tror att hans produkt är någonting som skulle kunna vara intressant för allt från skolor, till städer och rent av hela kommuner. Lösningen blir ännu bättre av att den är helt mobil, och kan lika gärna stå hemma i någons garage, som flygas in i katastrofområden efter naturkatastrofer eller krig.
– Det som inspirerar mig är kvalitét och hållbarhet, avslöjar Sylvain. Ofta importerar grossister till exempel tomater från länder långt borta, av dålig kvalitét och fulla med bekämpningsmedel, utan näring och vitaminer. Jag vill göra odlingen renare och närmre, och städerna mer självständiga i sin försörjning.
Hållbar och ekologisk livsmedelsproduktion blir ett allt viktigare ämne världen över och urban farming är en trend som sprider sig allt mer. Förhoppningsvis kan Sylvains affärsidé vara en lösning på hur man kan äta färska frukter och grönsaker, hela året.
Text: Petra Horning
http://www.krinova.se/incubator/